Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Режимът на Путин е терористичен. От тази резолюция на ПАСЕ няма връщане назад


Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на своето видео обръщение в ПАСЕ, Страсбург, 13 октомври 2022 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на своето видео обръщение в ПАСЕ, Страсбург, 13 октомври 2022 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Русия и Европа
  • Фронтът и газът
  • Гешев и Фандъкова

Режимът на Путин е терористичен, реши Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Определението беше вписано в резолюция, приета с 99 гласа „за“ и един „въздържал се“. Тя призовава страните да не признават незаконните референдуми за присъединяване към Русия, да създадат международен трибунал за престъпленията и да предоставят на Украйна системи за противовъздушна отбрана.

Русия беше изключена от Съвета на Европа, след като нападна Украйна. Това не се е случвало в историята на организацията.

Оръжие за Украйна

Украйна ще получи нова военна помощ, която ще включва системи за противовъздушна отбрана, ракети и радари. Решението беше взето след среща на 50 държави, подкрепящи Украйна.

Ситуацията в освободените градове на Източна Украйна е толкова ужасна, колкото в Буча и Ирпен, каза президентът Володимир Зеленски пред ПАСЕ. Той отхвърли възможността за преговори с Русия.

Фронтът

Русия нанесе удари на 40 населени места в Украйна, в това число по Киев и Николаев. Въздушните нападения бяха извършени с дронове. Основен обект на нападенията бяха по електропреносната и газопреносната мрежа.

Украйна си върна още пет населени места в Херсонска област, но боевете са все по-ожесточени. Те са повлияни от присъствието на новите руски мобилизирани.

Вижте картата, за да се ориентирате кой какво контролира в момента.

Ген. Суровикин. Газът като оръжие

Човекът, който от няколко дни ръководи руската агресия в Украйна, има присъда, участвал е в опит за преврат, командвал е в Сирия и Чечня, и е известен със своята жестокост. Вижте повече за генерал Сергей Суровикин.

Путин предложи на Турция да я превърне в „газов хъб“, като увеличи износа си през нейна територия. Ердоган не е отговарял на предложението в публичната част от срещата.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

България и посланик Митрофанова

Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова, както и беларуският й колега не трябва да получават покани за откриването на българския парламент следващата сряда. Въпросът беше повдигнат от ДБ, а ПП веднага подкрепи възмущението им от това, че Елеонора Митрофанова е предвидена като гост на събитието. Часове по-късно към тях се присъедини ГЕРБ. Още два дни по-късно, след дълго мълчание и обмисляне, се присъедини и ДПС.

ГЕРБ предложи да се покани украинският президент Володимир Зеленски да отправи видео обръщение към депутатите в деня на откриването на парламента. Откакто е започнала войната Зеленски е говорил пред десетки парламенти, но не и пред българския.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашите на svobodnaevropa@rferl.org.

Ще има ли правителство

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов отново потвърди, че формацията му няма да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ . Той смята, че решение трябва да се търси във втория или в третия мандат. Ако ДБ получи мандат, ще се опита да състави правителство, каза бившият министър от ДБ Божидар Божанов.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Гешев. Фандъкова

Как стана така, че главен прокурор успя да протестира срещу липсата на справедливост? Това се случи в столичния квартал „Факултета“, където Иван Гешев критикува политиците. Как се стигна дотам разказва Борис Митов.

В София имаше протест срещу кмета Йорданка Фандъкова. Конкретният повод беше поредният ремонт, който изисква нов ремонт – пренареждането на легендарните жълти павета. Според участниците обаче протестът е и „за цялостно творчество“.

И две препоръки

Димитър Коцев-Шошо представи новия си документален филм. Той е за българския режисьор Веселин Бранев, цял живот следен от Държавна сигурност. Димитър Коцев е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако сте в София, вижте какво дават в кино „Влайкова“ – „Приключенията на Сол Белоу“, документален филм на израелския режисьор Асаф Галай за нобеловия лауреат.

… плюс моят личен фаворит

Тези дни, в които в Охрид беше открит клуб на името на цар Борис III, се навършиха и 80 години от посещението на монарха в Скопие. Какво казва тогава царят разказва Стефан Дечев.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG