Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България ще изпрати оръжие на Украйна. Хората на Радев ще го ограничават. "Неутралитетът" е с руско знаме


По време на гласуването за военна помощ за Украйна депутатите от БСП издигнаха листове хартия с надпис "Не на оръжията. МИР". Социалистите и "Възраждане" бяха единствените две партии, които гласуваха против предоставянето на оръжия
По време на гласуването за военна помощ за Украйна депутатите от БСП издигнаха листове хартия с надпис "Не на оръжията. МИР". Социалистите и "Възраждане" бяха единствените две партии, които гласуваха против предоставянето на оръжия

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Всички без БСП и „Възраждане“ подкрепиха оръжие за Украйна
  • Кабинетът „Донев“ ще ограничава военната помощ
  • Ще наруши ли България санкциите заради руския петрол

След месеци на увъртания и половинчати действия парламентът прие решение за изпращане на военна помощ на Украйна. Това означава, че освен ремонт София ще предостави на Киев доставки на оръжия и на резервни части. Депутатите задължиха кабинета до месец да внесе предложение какво точно може да бъде изпратено.

В полза на решението гласуваха „Демократична България“ (ДБ), ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ (ПП), ДПС и „Български възход“. Против бяха БСП и „Възраждане“.

Преди гласуването от партията на Костадин Костадинов организираха протест пред сградата на парламента. От партията повтарят лъжливата теза, че изпращането на оръжие означава въвличане на България във войната в Украйна. На събитието се появи голям руски флаг. Преди месеци от партията настояваха, че са за „неутралитет“ по отношение на войната.

Правителството, назначено от Румен Радев, заяви, че предложението му за предоставяне на помощ за Украйна „ще бъде твърде консервативно“. Военният министър Димитър Стоянов настоява, че България няма как да изпрати тежко въоръжение, за да не компрометира отбранителните си способности.

Работата в парламента

След много трудности народните представители избраха председателите на три постоянни парламентарни комисии.

„Демократична България“ внесе в парламента проект за решение за безсрочно удължаване на програмата за подслон и помощ на бежанците от Украйна, които имат статут на временна закрила. Това се случи на на фона на ежедневни протести в градовете по Черноморието, където има най-много украинци.

Войната в Украйна

Руската инвазия в Украйна е прогонила 14 милиона украинци от домовете им. Това съобщи върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

В същото време руската офанзива в Източна Украйна се засилва. Под прицел са енергийната и цивилната инфраструктури. Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна отново беше изключена от електрическата мрежа.

Те са висококвалифицирани афганистански бойци, обучени от САЩ. Днес обаче някои от тях се бият на страната на Русия в Украйна. Вербува ги частната военна компания "Вагнер" с обещание за сигурна заплата и визи за Русия. Не пропускайте тази история.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Напрежението на Балканите

Парламентът в Скопие реши да задължи българските културни клубове, които носят имената на противоречиви исторически личности, да си ги сменят в рамките на следващите 3 месеца. За целта македонските депутати приеха промени в Закона за сдруженията и фондациите и Закона за политическите партии.

Напрежението, породено от исторически конфликти в Западните Балкани, попадна в реч на германският канцлер Олаф Шолц. По време на среща с лидерите на шестте държави от региона той призова те да изчистят различията помежду си.

Няколко препоръки

България получи отсрочка от европейското ембарго върху руския петрол, при условие че не го препродава. Сега служебният кабинет се готви да разреши износа на горива, преработени от руски петрол. Нарушава ли това санкциите? Отговорите са тук.

Непрозрачното отдаване на кредити от Българската банка за развитие (ББР) беше причина през 2021 г. цялото ръководство на институцията да бъде подменено, а работата ѝ преструктурирана. Служебното правителство обаче не харесва настоящото управление на банката, а дни преди последните избори е назначило двама бивши партийни кадри на БСП и „Има такъв народ в ръководството“, разказват от Капитал.

Човек на деня

Той подкрепи протестите в Иран, които започнаха заради смъртта на Махса Амини и попадна зад решетките. От години рапарът Тумаж Салехи пее срещу режима в Техеран. Това го превърна в един от най-мощните гласове в борбата на иранците за промяна. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG