Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кремъл забрани на сестрата и братята на Байдън да влизат в Русия


Сестрата на американския президент Джо Байдън Валери Байдън Оуенс
Сестрата на американския президент Джо Байдън Валери Байдън Оуенс

Русия наложи забрана за влизане в страната на 200 американски граждани, включително сестрата и братята на президента на САЩ Джо Байдън. От съобщение на министерството на външните работи на Русия, публикувано в петък, става ясно, че забраната идва в отговор на американските санкции, наложени върху руски граждани заради войната в Украйна.

Списъкът от 200 души включва "отделни представители на властите и законодателите, както и техни близки роднини, ръководители на компании и предприятия от военно-промишления комплекс, експерти и лобисти, участващи в насърчаването на русофобската кампания и подкрепата на режима в Киев", се казва в съобщението на руските власти.

Сред санкционираните са сестрата на настоящия американски президент Джо Байдън - Валери Байдън Оуенс, братята му Джеймс Браян Байдън и Франсис Уилям Байдън, както и говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

По-рано през май Русия наложи забрана за влизане в страната на 963 американски граждани, сред които самия Джо Байдън, държавния секретар Антъни Блинкен и шефа на ЦРУ Уилям Бърнс.

Преди това САЩ наложиха пакет от наказателни мерки, които целят да окажат натиск върху Москва. Те бяха предизвикани от свидетелствата за убийства на цивилни и възможни военни престъпления, извършени от руските сили в Буча и други градове в Украйна.

Самият президент на Русия Владимир Путин беше лично санкциониран от Запада за първи път на 25 февруари, ден след като руските сили нахлуха в Украйна.

Санкционирани бяха двете пълнолетни дъщери на Путин, жената до него - Алина Кабаева, както и външният министър Сергей Лавров, неговата съпруга и дъщеря и други висши длъжностни лица, включително политически свързани бизнесмени и олигарси като Роман Абрамович.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG