Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦРУ предупреди Русия да не използва ядрени оръжия


Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е предупредил Русия да не използва ядрени оръжия. Това се е случило по време на среща с шефа на руското външно разузнаване Сергей Наришкин, която се е състояла в понеделник в Анкара.

Информацията за срещата, за която не беше съобщено по-рано, е потвърдена от висши американски служители, съобщиха Би Би Си и Радио Свобода.

Директорът на ЦРУ предупреди руската страна за последиците от използването на ядрени оръжия и за опасността за стратегическата стабилност, произтичаща от подобни действия, се казва в изявление на говорителя на Съвета за национална сигурност при президента на САЩ.

На срещата е обсъдена и съдбата на американски граждани в руски затвори, сред които баскетболистката Бритни Грийнър и осъденият за шпионаж Пол Уилън.

Това е първата среща на толкова високо равнище между САЩ и Русия от началото на руската военна инвазия в Украйна.

Инициатор е администрацията на президента Джо Байдън, която през последните месеци се обръща към представители на Кремъл, за да ги предупреди да не използват ядрени оръжия.

Особена загриженост във Вашингтон предизвика разкритието от октомври, че руски генерали са обсъждали използването на тактически ядрени оръжия. Това става на фона на опитите на Кремъл да обвини Киев, че възнамерява да използва т.нар. мръсна бомба.

Министърът на отбраната Лойд Остин и съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан проведоха няколко телефонни разговори, в които отправиха предупреждения към Москва.

В края на октомври руският президент Владимир Путин отхвърли възможността за използване на ядрени оръжия в Украйна, въпреки че многократно

Според New York Times ръководителите на двете разузнавателните служби не са разговаряли за мирни преговори между Русия и Украйна. Представителите на САЩ подчертаха, че е невъзможно да се обсъжда този въпрос без участието и предварителното съгласие на Киев. Украинското ръководство е знаело предварително за срещата между Бърнс и Наришкин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG