Връзки за достъпност

Извънредни новини

Загубено време. Нинова каза, че досега реални преговори за кабинет не са водени


Корнелия Нинова се срещна с Румен Радев в сряда в президентството.
Корнелия Нинова се срещна с Румен Радев в сряда в президентството.

До момента реални преговори за кабинет между партиите в парламента не са водени и това време, което Румен Радев остави с тази цел е било загубено. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в сряда по време на среща при президента.

Според нея реални разговори за сформиране на правителство ще започнат чак когато Радев връчи първия мандат.

„Няма резултат, ако изобщо се водят такива за съставяне на правителство“, каза Нинова.

По думи на Нинова БСП няма да подкрепи кабинет първия мандат на ГЕРБ, но би водила разговори с „Продължаваме промяната“, които ще получат втория.

"Ако те ни поканят на разговори, ще участваме, защото сме удовлетворени от социалната политика на това правителство, което то направи. Ние имаме с тях допирни точки, но да в последните дни имаме и различия – хартиената бюлетина“, каза лидерът на БСП.

Затова изходът от подобни преговори според Нинова е неясен. Тя каза още и че докато започнат разговорите за правителството за БСП приоритети са приемането на бюджет за 2023 г. и на законите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Румен Радев от своя страна каза, че няма да позволи провеждането на нови избори през зимата. Той каза, че не е обвързан със срокове за връчването на мандатите и иска да избегне това да трябва да се води предизборна кампания по коледните и новогодишните празници и след това гласуване в най-студените месеци.

Ще бъде изключително затруднена логистиката и организацията на изборите и вероятно още по-малко хора ще излязат да гласуват", каза той.

На последните предсрочни парламентарни избори на 02 октомври 2022 г. имаше най-ниската избирателна активност от 1990 г. насам - 39.41%.

Държавният глава вече проведе подобни проучвателни консултации за съставяне на редовно правителство с ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС и „Възраждане“. Сега остава да се срещне с "Демократична България" и "Български възход".

Според Конституцията, след края на консултациите той трябва да даде първия мандат на първата политическа сила - ГЕРБ-СДС. Втория той трябва да връчи на наредилите се след тях ПП, а за третия може сам да избере партия.

Ако и третият мандат бъде върнат на президента неизпълнен, той трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за нови предсрочни избори в рамките на два месеца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG