Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия срещна разбиране в резиденция "Врана". Помните ли Пеле?


Бившият премиер Симеон Сакскобургготски прие руската посланичка Елеонора Митрофанова и митрополит Антоний.
Бившият премиер Симеон Сакскобургготски прие руската посланичка Елеонора Митрофанова и митрополит Антоний.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Сакскобургготски и руската църква
  • Германия и готвеният преврат
  • Пеле и футболът

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски прие руската посланичка Елеонора Митрофанова и митрополит Антоний, който има статут на външен министър на Московската патриаршия. Руската православна църква подкрепя войната в Украйна, оправдава убийствата и насърчава руските нападения. Митрополит Антоний беше посрещнат с протест на малка група граждани пред руската църква в София.

Германия

Германия арестува 25 души по обвинение, че подготвят държавен преврат. Става дума за хора с крайнодесни убеждения и бивши военни, планирали да щурмуват сградата на парламента. Сред задържаните има руска гражданка. Москва отрече да има нещо общо.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Шенген

Австрия предлага нов график за приемането на България и Румъния в Шенген – през есента на 2023 г. Разширяването на шенгенското пространство ще бъде обсъждано днес от вътрешните министри от ЕС.

Хора от бизнеса и политици предлагат България да предприеме „ответни мерки“ срещу Нидерландия, която е против българското членство.

Намерението на ЕС да държи България извън Шенген е обидно, но нима не знаем каква е причината? Нидерландия казва, че ще направи нова оценка за българската готовност когато се докаже, че България е конституционна държава и е в състояние да се бори с корупцията и организираната престъпност, пише Петя Владимирова в „Дневник“.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

За стрелбата на границата

МВР определи като манипулация журналистическо разследване за стрелба на българо-турската граница. Видеото показа за първи път употреба на огнестрелно оръжие и историята на млад прострелян сириец. Мария Черешева, която е българският автор в международното разследване, казва, че основният висящ въпрос в цялата история е къде е оръжието, от което е стреляно.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Фронтът

Ако ударите по Киев продължат, градът ще трябва да следва сценарий като за апокалипсис, каза кметът Виталий Кличко. Киев може да загуби ток, вода и топлоснабдяване, заради което може да се наложи евакуация на жителите.

Трето летище на територията на Русия беше атакувано с дрон. САЩ казаха, че не насърчават Украйна да нанася удари по руска територия.

Украински дипломати в 15 държави са получили заплахи за живота си, съобщи външният министър Дмитро Кулеба.

Руски медии в изгнание

История, която раздели руските антикремълски общности: Латвия отне лиценза на руската телевизия „Дъжд“ (Дождь), която е опозиционна на Путин. Много руски демократи в изгнание са против решението на Латвия, но други подкрепят отнемането на лиценза. Дождь беше прогонен от Русия през март 2022 г. и приет в Латвия, откъдето наново започна да излъчва на руски през лятото. Лицензът му беше отнет след три нарушения, последното от които е насърчаване на по-добрата екипировка на руската армия.

И няколко препоръки

Бразилия му посвети своята победа над Южна Корея на световното по футбол. Пеле е повече от футболист и повече от легенда. Той е в болница от декември, но във вторник лекарите съобщиха, че състоянието му се подобрява. Пеле е Човек на деня на Свободна Европа.

Даймлер и Бенц са двама инженери, които не се познават, но са свързани завинаги чрез името „Мерцедес“. Те са част от великите европейци на 20-и век, за които пише Пламен Асенов.

Ако сте в София, мястото е Зала „България“. Цигуларят Даниел Хоуп изпълнява Едуард Елгар и Карл Дженкинс. Диригент е Найден Тодоров. От 19 ч.

… плюс моят личен фаворит

Няколко държави в света приемат, че Украйна е преживяла геноцид през 1932-33 г. – по време на масовия глад, известен като Гладомор. Парламентът на Германия обяви Гладомора за геноцид на 30 ноември. Десислава Димитрова напомня какво става в Украйна в началото на 30-те.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG