Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нов път за газ до България. За какво са санкциите, ако никой не следи за спазването им


Николай Денков (вляво) получава от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство.
Николай Денков (вляво) получава от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • "Булгаргаз" и Турция
  • Николай Денков и вторият мандат
  • Санкциите и България

България ще може да доставя природен газ през терминали в Турция. Споразумението беше подписано между турската „Боташ“ и „Булгаргаз“. То означава, че България ще има допълнителен маршрут за доставки на газ, който й позволява да не зависи от Русия. Другата възможност, която София вече има, е интерконекторът с Гърция. Третата ще бъде налице, след като завърши строителството на терминала за втечнен газ в Александруполис.

През 2022 Москва спря да доставя газ на България и постави София в положението на страна, търсеща спешни мерки за избягване на зависимостта. Такива бяха намерени за броени месеци, след като десетилетия наред беше омаловажавана нуждата от тях.

„Капитал“ определя новото споразумение като сериозен успех.

Вторият мандат

Президентът връчи втория мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, излъчен от ПП. Прогнозата е, че този кабинет няма да може да се състави. Засега той е подкрепен само от ДБ, а „Български възход“ още не е решила. Това означава максимум 85 гласа подкрепа в парламента, а за съставяне на правителство са нужни още 35. БСП отказа подкрепа. Бойко Борисов сметна опита за съставяне на правителство за обречен на неуспех.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Фронтът

Украйна съобщи, че е нанесла удар по руски сили в Херсонска област, в който са загинали или са били ранени около 500 руски военни. Това е станало на 31 декември. Друг удар е бил нанесен от Киев минута след полунощ на Нова година – този път в Макийвка, в Донецка област. В него са загинали от 63 (според Русия) до 400 (според Украйна) души.

Русия нанесе нови удари с дронове по украински градове. Киев твърди, че целта им е да изтощят Украйна.

Военният успех на Украйна зависи от западното оръжие. То е доставено в големи количества, но по бързина на доставките и по обхват на ракетите то не е достатъчно за целите на едно пълномащабно контранастъпление.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Санкциите и България. Христо Грозев

Ако мислите, че България прилага санкциите, които е наложила срещу Русия, помислете пак. Тези санкции съществуват още от 2014 г., но София досега няма дори и законодателство по тази тема, пише Георги А. Ангелов. А без закони няма и регламент, по който да се следи дали ограниченията се спазват.

ЕС осъди цензурата в Русия и репресиите срещу журналисти. Това стана в отговор на решението на Москва да обяви за издирване българския гражданин Христо Грозев от разследващия сайт Белингкат.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Загреб. Брюксел

Хърватия влезе в ЕС 6 години след България, а вече е част от еврозоната и от шенгенското пространство. Тук има поне две поуки за България – да спре популистката реакция срещу еврото и да направи всичко възможно да влезе в ролята на Хърватия на 1 януари 2024 г., пише Димитър Бечев.

Още двама евродепутати ще загубят своя имунитет заради разследване на корупция и лобизъм в полза на Катар. Това са белгиецът Марк Тарабела и италианецът Андреа Козолино от групата на Социалистите и демократите. По-рано в рамките на това разследване беше арестувана зам.-председателката на ЕП Ева Кайли от същата група.

И три препоръки

Бряг като бряг, опира на Адриатическо море, наоколо – плажове. Но тази идилия крие тайните подземни пристанища на бивша Югославия. Изградени са под изкуствени скали и са опазени зад бронирани врати, показват снимките на Еймъс Чапъл.

Един филм с нейно участие излиза днес по кината, а друг се бори за Оскар. Иранската актриса Зар Амир Ебрахими е Човек на деня на Свободна Европа.

Людмил Йорданов е трето поколение майстор на кукерски маски. Той показва на Дамян Воденичаров как се изработват те.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG