Връзки за достъпност

Извънредни новини

Година след началото на войната ДАНС ще търси санкционирани руснаци с имоти в България


Главният прокурор Иван Гешев стана обект на критика от Вашингтон в края на 2022 г. заради пренебрегване на санкциите, наложени на български граждани по американския глобален закон за борба с корупцията "Магнитски".
Главният прокурор Иван Гешев стана обект на критика от Вашингтон в края на 2022 г. заради пренебрегване на санкциите, наложени на български граждани по американския глобален закон за борба с корупцията "Магнитски".

Прокуратурата е разпоредила на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да провери дали санкционирани граждани на Русия притежават недвижими имоти в България.

Това става ясно от прессъобщение на Софийската градска прокуратура (СГП), разпространено в петък, близо година след началото на непредизвиканата руска инвазия в Украйна, провокирала серия от западни санкции срещу приближени от руските управляващи.

От държавното обвинение уточняват, че проверката е във връзка с "разпространената в множество различни български медии информация, че граждани на Руската федерация, включени в различни санкционни списъци на Европейския съюз, САЩ и Великобритания, са придобили множество недвижими имоти на територията на страната". Конкретните публикации обаче не се посочват.

СГП добавя още, че обект на проверката ще бъдат и санкционирани руски фирми и организации, както и "неформални паравоенни структури, действащи на територията на страната, за които има сведения, че се опитват да прокарват интереси против националната сигурност на Република България".

В средата на декември прокуратурата нареди на ДАНС да провери конкретно проруската паравоенна организация Българско народно опълчение (БНО) "Шипка" заради подозрения, че извършва противодържавна дейност. По този повод от СГП допълват, че тази проверка продължава, но без да посочват подробности.

Както Свободна Европа писа, в България все още няма законодателство, което да регламентира как местните власти изпълняват наложените срещу руски граждани и компании западни санкции, въпреки че първите подобни мерки бяха взети още през 2014 г. – след незаконната анексия на Крим от Москва.

До момента Европейският съюз е приел общо 9 санкционни пакета срещу Русия, като последният от тях датира от 16 декември миналата година. Отделно от това, подобни мерки взеха САЩ и Великобритания. Тези действия доведоха до запори на множество активи на руски олигарси и официални лица.

През последната година разследващият сайт BIRD нееднократно оповести данни за санкционирани руски граждани, притежаващи недвижими имоти в България. Изданието дори пусна търсачка в данните за над 100 000 руски граждани с имоти и участия във фирми в България, публично достъпни в Търговския регистър и Булстат.

През април BIRD съобщи, че руснаците Сергей Чемезов, Максим Топилин, Владимир Плигин и Алексей Чепа чрез свои роднини и офшорки притежават имоти по Черноморието, посочвайки, че четиримата фигурират в санкционните списъци на ЕС, а някои от тях са санкционирани и от Великобритания и САЩ.

Семейството на заместник-ръководителя на президентската администрация на Владимир Путин - Дмитрий Козак също купува къща в съседство до Плигин, съобщи OFFNews през май. През 2014 г. Козак е вицепремиер, отговорен за анексирането на Крим, от 2020 г., той е известен като "човека за Украйна", след като замести Дмитрий Сурков.

Свободна Европа потърси главния редактор на BIRD Атанас Чобанов с въпрос дали от прокуратурата и ДАНС са поискали от него някакви данни. По думите му разследващите досега не са се свързвали с екипа на сайта.

Активността на българската прокуратура по темата става факт десетина дни, след като американският конгресмен Уорън Дейвидсън призова финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън за санкции срещу главния прокурор Иван Гешев. Като причина той изтъкна "крещящото пренебрежение" на българската прокуратура спрямо вече наложените американски санкции по глобалния закон "Магнитски".

През юни 2021 г. САЩ санкционираха за корупция депутата от ДПС Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и обвиняемия по редица обвинения в България бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай. Забрана за влизане на американска територия беше наложена и на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG