Връзки за достъпност

Извънредни новини

Инициаторът на закона "Магнитски" призова за санкции заради "изтезанията" над Саакашвили


Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили
Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили

Инициаторът на законаите "Магнитски" Бил Браудър призова за санкции срещу отговорните за нарушаването на правата на бившия грузински президент Михаил Саакашвили в затвора. По думите на Браудър има следи, които показват, че Саакашвили е изтезаван.

Михаил Саакашвили, президент на Грузия от 2004 до 2013 г., беше арестуван през октомври 2021 г. В момента излежава присъда от шест години затвор по обвинения в злоупотреба с власт, за които поддръжниците му твърдят, че са политически мотивирани.

През последните месеци обаче здравословното състояние на Саакашвили се влоши. Самият той каза, че е отровен, и обвини за това руските служби. През декември 2022 г. токсикологичен анализ откри, че в тялото му има „наличие на тежки метали“, а влошеното му здраве е резултат от отравяне с тежки метали.

В Туитър Браудър написа, че "ще направи всичко възможно, за да привлече вниманието на западните правителства", които да санкционират отговорните за това по законите "Магнитски".

В интервю за Грузинската служба на Радио Свободна Европа Браудър каза, че в момента очаква доказателства от адвокатите на Саакашвили. Те по думите му трябва да потвърдят нарушенията на правата на бившия грузински президент.

"Преди две седмици бяха публикувани снимки [на Саакашвили], които показват как изглежда, след като е арестуван и измъчван. Това са най-смущаващите и ужасяващи снимки, които съм виждал откакто Сергей Магнитски беше убит с бавни мъчения", каза Браудър.

"Ако Саакашвили умре в затвора, последствията ще са катастрофални за замесените", добави той.

В началото на януари тази година Михаил Саакашвили се обърна към Бил Браудър с писмо от затворническата килия. В него той сравни случващото се с него със случая на данъчния консултант Сергей Магнитски. Европейският съд по правата на човека в Страсбург съди Русия за това, че оставила Браудър да бъде измъчван в ареста и да умре, без да получи лекарска помощ.

Магнитски беше консултант на Браудър. Именно той инициира след смъртта му приемането на поредица закони - първо в САЩ, а след това и в други страни. Те предвиждат санкциониране на хора, уличени в погазване на човешките права и участие в корупция.

През последните седмици държавни глави и дипломати, сред които президентът на Молдова Майа Санду, посланикът на ЕС в Грузия Павел Херчински и посланикът на САЩ в Грузия Кели Дегнан, изразиха загриженост за здравето на Саакашвили. Те призоваха грузинското правителство да осигури защита на правата му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG