Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Държавният интерес е по-евтин от 70 лв. Трифонов пробва нов референдум. Защо оцеляхме без руския газ?


Президентът Румен Радев с австрийския си колега Карл Нехамер по време на посещение в Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница в Елхово.
Президентът Румен Радев с австрийския си колега Карл Нехамер по време на посещение в Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница в Елхово.

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Слави Трифонов инициира референдум
  • Украйна се бори с корупцията
  • Защо нямаше апокалипсис без руския газ?

Австрия ще се застъпи пред Брюксел за това Европейската комисия (ЕК) да подпомогне България с 2 млрд. евро, с които София да засили контрола по границата с Турция. Това каза австрийският канцлер Карл Нехамер. Той все още смята, че България не е готова за влизане в Шенгеското пространство, защото не охранява добре границата си.

За контрола на същата границата 70 лв. се оказаха много. Това е размерът на таксата, която Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е внесла навреме във Върховния административен съд, за да се гледа дело, от което зависи връщането на контрола над помещения на ГКПП „Капитан Андреево“. Спомняте си - в средата на 2022 г. кабинетът на Кирил Петков реши да отстрани частна фирма от границата и да върне фитосанитарния контрол при БАБХ. Скоро след това правителството падна, а Петков свърза това именно с решението за „Капитан Андреево“.

Трифонов инициира нов референдум

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) внесе уведомление в Народното събрание за провеждането на референдум за свикване на Велико Народно събрание и промяна на държавното устройство от парламентарна към президентска република.

Според Закона за референдумите обаче национално допитване не може да съдържа въпроси, свързани с формата на държавното управление. Това стана ясно на предишния референдум по инициатива на Трифонов през 2016 г.

Нексо ще „смаже мозъчния тръст на прокуратурата“

„Ние имаме интелектуален капацитет, който ще смаже целия мощен мозъчен тръст на прокуратурата и Нексо ще бъде капката, с която цялото нещо ще прелее“. Това каза съоснователят на Нексо Антони Тренчев в първo интервю, след като прокуратурата повдигна няколко тежки обвинения срещу компанията му. Цялата история е тук.

Междувременно самият Иван Гешев ще участва на Национална молитвена закуска с американския президент Джо Байдън. Новината идва няколко дни, след като американската посланичка Херо Мустафа каза, че българската прокуратура трябва да бъде реформирана.

Украйна срещу Русия и корупцията

Украинският президент Володимир Зеленски обеща „решителни действия“ срещу корупционни практики във властта в Киев. Той определи корупцията като „хроничен проблем на страната, изтласкан на заден план от войната срещу Русия“.

На фронта украинската армия съобщи, че е отбила атаки на руски войски край 11 населени места в Донбас. Основната част от бойните действия продължава да е съсредоточена в Бахмут, но такива се водят и в други точки на страната.

Берлин е готов да упълномощи Полша да изпрати в Украйна произведените в Германия танкове "Леопард 2". Това се случва, след като от седмици Киев отправя молби за предоставяне на западни танкове.

Какво мислите за тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Северна Македония, Китай и Иран

Полицията в Северна Македония е арестувала заподозрения за побой срещу секретар на български клуб. В петък беше съобщено, че Християн Пендиков е бил пребит в Охрид, а малко по-късно той беше транспортиран със самолет до България за лечение.

Основните инвестиции на Китай в България са насочени към селското стопанство или производството. Ключовите китайски сделки включват придобиване на земя за производство на храна за животни за износ, сочи изследване.

ЕС и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран заради „бруталното“ потушаване на масовите протести в страната. Засега извън списъка остава иранският Ислямски революционен гвардейски корпус (IRGC).

Три препоръки

През есента някои български политици, представители на бизнеса, работодателски и работнически организации рисуваха мрачна картина за "тежка зима" заради спрените доставки на газ от „Газпром“. Апокалипсисът обаче не се състоя, а цената на газа спадна до нивата преди руската инвазия в Украйна. Всичко е обяснено в това видео.

Формално е автономна република, а на практика - лично феодално владение. Наричат я азербайджанската „Северна Корея“. В този текст ще разберете защо това е така.

Има години преди да бъде завършен, но въпреки това той вече доминира силуета на столицата на Румъния Букурещ. Става въпрос за катедралата „Спасение на народа“, която вече е най-високата източноправославна катедрала в света.

Човек на деня

Той е внук на един от класиците на българската литература. Отдаден е на мисията да издаде събраните му съчинения и да поддържа жив интереса на младите поколения към него. За поредна година внукът на Йордан Радичков Йордан Димитров Радичков организира събитието „Януари – месец на Радичков“. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG