Връзки за достъпност

Извънредни новини

Природният газ ще поевтинее с близо 30 процента през февруари


Деница Златева
Деница Златева

Природният газ ще поевтинее с близо 30 процента през февруари спрямо цената за януари. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи БТА.

"Цената, която очакваме от 1 февруари, ще бъде в диапазона 129-130 лева за мегаватчас - с близо 30 процента по-ниска от регулираната цена за януари", каза Златева.

КЕВР утвърди цена на природния газ за януари в размер на 179,33 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

През лятото на 2022 г. цената на природния газ достигна до рекордни стойности, както на европейските пазари, така и в България. Референтният за европейските пазари индекс TTF (Dutch Title Transfer Facility) достигна 367 долара за мегаватчас през март, а през август - 364 долара за мегаватчас.

Това се случи заради политиката на Русия, която от края на 2021 г. започна изкуствено да повишава цените на горивото като намаляваше обема на доставките. След началото на войната в Украйна и заради санкциите, наложени от ЕС, вносът на руски газ беше почти прекратен. След като бяха построени съоръжения за доставка на втечнен газ и бяха намерени нови доставчици, цената на индекса TTF падна до 57.55 долара за мегаватчас за доставка на 23 февруари.

В микса за февруари ще има структурирани четирима доставчици на природен газ - трима са избрани чрез тръжната процедура от ноември и декември, каза Златева. Четвъртият източник са предварително нагнетени количества от подземното газохранилище в Чирен. Златева добави, че благодарение на това, че "Булгаргаз" през декември и януари нагнетяваше газ в газовото хранилище на по-ниска цена, успява да балансира цената от Чирен, която влиза в ценовия микс за февруари.

През януари поради топлото време, както и заради проблеми с един от най-големите индустриални клиенти на "Булгаргаз", има с 30 процента намаление на потреблението на газ спрямо месечните договорени количества. Затова през януари са балансирани тези доставки, за да няма проблеми и с газопреносната мрежа, добави Златева.

"Всички количества за февруари са осигурени и очакваме на 31 февруари, когато получим всички борсови индекси, да потвърдим тази цена", каза Златева.

Благодарение на това, че "Булгаргаз" не ползва количествата газ от подземното газохранилище в Чирен в момента, България е в много добра позиция от всички страни в ЕС, каза председателят на КЕВР Иван Иванов. Според него само шест страни в ЕС имат процентно по-голяма запълняемост на своите газохранилища, което трябва да даде допълнителна сигурност за следващите месеци.

Доставките на природен газ са осигурени до края на годината.

Окончателното решение за цената на природния газ за февруари, по която общественият доставчик ще продава природен газ, ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 1 февруари от 15:00 часа, каза Иван Иванов.

Руската държавна „Газпром“ прекрати изцяло доставките до България в нарушение на дългосрочния си договор с „Булгаргаз“ през април миналата година.

Цените в България паднаха няколко пъти и след като започна вносът на пълен капацитет по дългосрочния договор за доставка от Азербайджан и откриването на газовата връзка между България и Гърция, която се строеше в продължение на години.

Темата за природния газ, как са правени доставки и на какви цени се превърна в една от основните по време на предизборната кампания преди вота през октомври.

През лятото служебното правителство неколкократно казваше, че България няма да може да се справи без газ от Русия, и опитваше да възобнови преговорите с руската държавна компания. Договорът изтече на 31 декември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG