Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Престъпление". Талибаните забраниха на жените да се явяват на приемни изпити за университет


Членове на талибаните на пост в Кабул, 11 август 2022 г.
Членове на талибаните на пост в Кабул, 11 август 2022 г.

Талибаните забраниха на частните университети в Афганистан да допускат жени до приемни изпити, съобщиха световните агенции. По-рано беше забранено и посещаването на университети за вече записани студентки. Така с новото решение окончателно се ограничава достъпът на момичета до висше образование в страната.

През декември представители на талибаните казаха, че забраната за университетите е временна, но според наблюдателите новият указ противоречи на това твърдение. Приемните изпити за висши учебни заведения в страната предстои да се проведат през февруари.

Това е поредното решение, което ограничава правата на жените в Афганистан, откакто ислямистката организация завзе властта през лятото на 2021 г. Преди това талибаните ограничиха и достъпа на момичета до средния и гимназиалния курс в повечето училища.

Те забраниха на жените да работят в неправителствени организации. Заради забраната ООН спря някои от хуманитарните програми за страната.

Международната общност осъди нарушенията на правата на жените в Афганистан. Няколко правителства, включително това на САЩ, казаха, че талибаните трябва да променят политиката си за образование на жените, преди държавите да обмислят официално признаване на талибанската администрация.

През декември върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел определи преследването на един определен пол като "престъпление срещу човечеството".

През последните месеци жените в Афганистан проведоха различни протести. Някои от тях бяха разпръснати със сила от талибанските сили за сигурност. Много от участничките в протеста бяха арестувани.

"Погребвам мечтите си с тези книги". Протести срещу забраните за жени на талибаните
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG