Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проекторезолюция на ООН призовава за мир в Украйна, но с гаранции за нейната цялост и независимост


Предложението се очаква да бъде гласувано по време на Общото събрание на ООН
Предложението се очаква да бъде гласувано по време на Общото събрание на ООН

Представители на страните поддръжници на Украйна разпространиха предложение за резолюция, която да бъде приета от Общото събрание на ООН. В нея се подчертава необходимостта от мир, който обаче да гарантира „суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост“ на Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Проектът, който агенцията е получила в петък, е със заглавие „Принципи, лежащи в основата на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна“. Дипломати от ООН съобщават пред медията, че резолюцията е по-широка и по-малко подробна от мирния план от 10 точки, който президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви на срещата на върха на Групата на 20-те най-големи икономики през ноември. Целта е максимална подкрепа при гласуването, което да дойде в навечерието на годишнината от началото на войната.

АП коментира, че Общото събрание на ООН се е превърнало в ключовата структура на организацията по темата за войната, тъй като Съвета за сигурност е „парализиран“ от правото на вето на Русия. В резолюцията има призив, какъвто вече беше отправен от Общото събрание за това Русия „незабавно, напълно и безусловно да изтегли всичките си военни сили“ от международно признатите граници на Украйна. Тези граници включват целия район на Донбас в Източна Украйна, както и полуостров Крим, който Русия незаконно анексира.

Междувременно руският зам. министър на външните работи Сергей Вершинин каза, че Русия е готова да преговаря за мир „въз основа на съществуващата реалност“, но „без предварителни условия“.

„Да, класиката показва, че всяка военна акция завършва с преговори, а ние естествено вече заявихме, че ще сме готови за такива преговори. Но само за преговори без предварителни условия, за преговори, основани на съществуващата реалност, за преговори, отчитащи целите, които сме заявили публично“, каза той в интервю за ТАСС, цитирано от Ройтерс.

Преди дни българският президент Румен Радев призова назначеното от него служебно правителство да не допуска предоставяне на военна помощ за Украйна в бъдеще. Призивът му да няма военно подпомагане за Киев беше аргументиран с тезата, че трябва да се възобновят “всички дипломатически усилия, така че да търсим мирно решение на конфликта”. Русия няколко пъти каза, че е готова за мирни преговори само ако Украйна се откаже от свои територии. Киев поставя под съмнение дали Москва наистина би спазвала евентуално примирие и отказва да даде свои земи на Русия.

Изказването на българския президент стана повод за протест с искане за оставката му в София. Позицията му беше осъдена от няколко политически партии. Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов каза, че ще работи за импийчмънт за президента след сформирането на следващия парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG