Връзки за достъпност

Извънредни новини

Санкциите по "Магнитски" целят да задълбочат евроинтеграцията на България, казва Вашингтон


Джеймс О'Брайън, 19 януари 2023 г.

Санкциите по закона „Магнитски“ целят да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и диверсификацията на енергийните източници. Това каза ръководителят на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ Джеймс О’Брайън в интервю за БНР, публикувано във вторник.

Новината идва, след като в петък американското финансово министерство санкционира за корупция още петима българи. Става дума за бившия министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов, бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров, обвиняемия за шпионаж проруски политик Николай Малинов и двама бивши шефове на АЕЦ “Козлодуй” - Александър Николов и Иван Генов.

Според О'Брайън в България има разбиране за нуждата от реформи в областта на борбата с корупцията, но са необходими и реални действия. "Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат и да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент", каза той пред националното радио.

В понеделник той се е срещнал и с няколко партии, които по негови думи "твърдо подкрепят законодателството за съдебната реформа". "Санкциите нямат за цел да подкопават или да заобикалят българските институции. Те не атакуват никоя политическа партия. Те се отнасят до отделни лица, които създадоха паралелна система, която отклони много пари от хората в България и възпрепятства особено реформирането на българската енергийна система", каза още той.

О'Брайън не каза дали предстои санкциониране на още българи и добави, че санкциите се обявяват, когато има доказателства за тях. "Санкциите са защитни за нас. Те се отнасят за това на кого е позволено да дойде и да играе по нашите правила", каза още О'Брайън.

В понеделник той се срещна и с президента Румен Радев, който каза, че българското общество "очаква от следващия парламент да определи като свой приоритет приемането на антикорупционно законодателство".

Повечето от новите санкционирани отрекоха отправените им от Вашингтон обвинения. Мерките по "Магнитски" от февруари са продължение на санкците, наложени по същия закон през юни 2021 г. на депутата от ДПС Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и обвиняемия за редица престъпления бизнесмен Васил Божков.

Новите санкционни мерки включват и две фирми на Малинов, партията му “Русофили за възраждане на отечеството”, движението му “Русофили”, както и фирмата на Горанов “Трилема Консултинг”. Техни активи в САЩ, както и трансакции с тях, на практика, от всички финансови институции в света, които работят с американския долар, ще бъдат забранени.

В петък, същия ден, в който станаха известни новите санкционирани по "Магнитски", Обединеното кралство санкционира Пеевски, Желязков и Божков по силата на британския Режим за глобални санкции за противодействие на корупцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG