Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мир чрез диалог". Радев призова от Мюнхен войната в Украйна да бъде прекратена с дипломация


Румен Радев на Мюнхенската конференция по сигурността, 17 февруари 2023 г.
Румен Радев на Мюнхенската конференция по сигурността, 17 февруари 2023 г.

Войната в Украйна трябва бъде разрешена "основно чрез дипломатически средства". Това каза президентът Румен Радев от Мюнхен, където присъства на първия ден от Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността.

На форума в баварската столица ще бъдат обсъдени мерки в контекста на усложнената среда на сигурност в резултат на войната в Украйна.

Преди началото на конференцията Радев коментира пред журналисти, че "противоречия между Русия и Украйна" трудно ще се разрешат чрез война, а още по-малко тази война може да доведе до устойчив мир.

"За съжаление, гласовете и от двете страни за победа, без оглед на жертвите, разрушенията и тяхната цена, заглушават все повече призивите за мир", каза президентът.

"Затова е изключително важно международната общност най-сетне да се фокусира върху начин военните действия да се прекратят и да се възстанови диалогът", добави Радев, като отбеляза, че мотото на Мюнхенската конференция тази година е "Изграждане на мир чрез диалог".

От началото на руската инвазия преди година международната общност многократно призова Русия да прекрати военната си агресия срещу Украйна. Общото събрание на ООН прие резолюции, в които изрази съжаление за "агресията на Русия срещу Украйна" и настоя руските войски да спрат бойните действия и да изтеглят силите си.

Думите на Радев идват дни след като той на друг международен форум - среща на върха на лидерите на държавите от ЕС в Брюксел - за пореден път изказа позицията си, че е погрешно да се изпраща оръжие на Украйна. Тогава той коментира, че се надява служебният кабинет да "прояви разум" и в бъдеще да не допуска предоставяне на военна помощ за Украйна. Киев осъди позицията на българския държавен глава.

Няколко дни по-късно върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза пред Европейския парламент, че е "наивно е да се иска от Украйна да спре военните действия, за да свърши войната по-скоро". Той подчерта, че ако това стане, "няма да настъпи мир, а Русия ще победи".

В Мюнхен Радев комнтира още, че "агресията на Русия и войната в Украйна" руши световната архитектура за сигурност. Според него войната се е превърнала в "глобален икономически сблъсък" и вече е "зациклила" във фазата на война на изтощение не само за двете воюващи страни.

По думите му всеки ден от тази война е заплаха за световния мир, а нейните вторични ефекти се превръщат "в заложник за икономическите и социалните системи на всички европейски държави".

В делегацията, водена от българския държавен глава, са още вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, както и министърът на отбраната Димитър Стоянов.

На нея присъстват световни лидери, сред които и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, президентът на Франция Еманюел Макрон, украинският министър на отбраната Олексий Резников.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG