Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ковачевски обвини "хора, групи и партии" от трети страни за напрежението с България


Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски

Отношенията между България и Република Северна Македония са застрашени от "хора, групи и политически партии и в двете държави", финансирани от трети страни. Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски в интервю за държавната агенция МИА по време на Мюнхенската конференция по сигурността, която приключи в неделя.

Думите му идват на фона на обтегнати отношения между Скопие и София, след като през януари българинът Християн Пендиков беше пребит в Охрид. Дни по-късно управляващата партия в Северна Македония СДСМ публикува позиция, цитирана от БТА, в която твърди, че извършителите са членове или симпатизанти на местната националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ.

Тези хора и партии по думите на Ковачевски "не искат да видят региона интегриран в ЕС и това вече е ясно на всеки". „Република Северна Македония и България трябва да разчитат на комуникация на институционално ниво", каза още Ковачевски. "Ако работим в тази насока, по теми и проекти, които обединяват гражданите, тогава вярвам, че отношенията между двете страни ще бъдат на ниво, достойно за две съседни страни, членки на НАТО и бъдещи партньори в ЕС”.

По думите му вече не става въпрос дали, а кога Западните Балкани ще станат част от Съюза. "Албания, Северна Македония, Словения, Хърватия, както и Черна гора, вече са страни членки на НАТО. Черна гора, Албания, Северна Македония, Сърбия започнаха преговори с ЕС. Става въпрос за една различна среда от тази през 90-те години", добави македонският премиер.

"Това са организации и процеси, които укрепват и развиват регионалното сътрудничество- свободното движение на хора, капитали, стоки и услуги”, каза още Ковачевски.

Преди близо седмица президентът Румен Радев каза, че България в моемнта е "в състояние на вето" над началото на преговорите на Северна Македония с ЕС, тъй като Скопие още не е вписало българите в македонската конституция.

През юли 2022 г. ЕС одобри началото на преговорите за членство със Северна Македония и Албания, след като две години по-рано София наложи вето срещу Скопие заради спорове за езика и историята. Едно от условията за отпадането му беше българското малцинство да бъде вписано в македонската конституция.

Оттогава е имало няколко нападения, свързани с културни клубове - в Битоля и Охрид през миналата година, както и побоят на Християн Пендиков от трима души в Охрид на 19 януари.

На 1 ноември откриването на новия македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград стана повод за ново засилване на напрежението между двете страни. Тогава в града имаше протести, на които присъстваха привърженици на ВМРО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG