Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой доведе руските знамена на българския национален празник в центъра на София


Кадър от шествието с руски знамена на Трети март, 2023 г.
Кадър от шествието с руски знамена на Трети март, 2023 г.

Руски знамена редом с българския трибагреник и скандирания "България!" и "Русия!" - това се случи в центъра на София в деня на националния празник на България през 2023 г. Снимки и видеа от 3 март, появили се в социалните мрежи същия ден, показват как под маршов съпровод група граждани се придвижва по бул. "Цар Освободител", придружена от полицаи. По-късно тя се събира и пред Народното събрание и паметника на Цар Освободител.

Руските знамена в центъра на София се веят на фона на войната, която Москва започна в Украйна преди година. България, която е част от ЕС и НАТО, многократно осъди нахлуването на Русия в Украйна, а през 2022 г. 48-ият парламент одобри изпращането на военна помощ на Киев.

В деня на националния празник от Столичната община не успяха да кажат кой е организаторът на шествието с руските знамена. Свободна Европа потърси информация за инициаторите и присъствалите на проявата в петък. И събра всичко известно до момента.

Кой го организира

За 3 март в Столичната община е постъпило само едно уведомление за провеждане на шествие, казаха за Свободна Европа от пресцентъра на институцията в понеделник. То е било организирано от гражданско обединение „Национална гражданска инициатива за суверенитет на България и другите държави по света“.

Заявеният пред общината маршрут съвпада с този на групата граждани с руските знамена - старт пред фонтана пред президентството, бул. "Цар Освободител", оттам ул. "Оборище" и крайна спирка на Паметника на опълченеца.

Въпросното сдружение не е безизвестно - през декември 2022 г. кметът на София Йорданка Фандъкова прекрати друго шествие, заявено от същото гражданско обединение. Причината - то беше в подкрепа на Русия и агресията ѝ в Украйна. Заповедта за прекратяването му беше издадена постфактум, а сред мотивите беше постъпила информация от ДАНС и това, че събитието може да е "противоречащо на решенията на ЕС".

Шестващи държат транспарант с българското и руското знаме и надпис "Признателна България" на български и руски език, 3 март 2023 г.
Шестващи държат транспарант с българското и руското знаме и надпис "Признателна България" на български и руски език, 3 март 2023 г.

Шествието в петък беше отразено и от руската държавна агенция ТАСС, която пише, че то е било организирано от "неправителствени организации и политически партии, които призовават да се помни историята и ролята на Русия в освобождението на България и възстановяването на нейната държавност".

На 3 март през 2022 г. също се проведе шествие с руски знамена. На него хората от първите редици държат подобен транспарант на този, който се вижда на снимките от 2023 г. В репортаж по партийната БСТВ от събитието преди година става ясно, че то е организирано от БСП-София.

Кой беше там

Шествието, организирано от цитираното гражданско обединение, не мина без политическо присъствие сред руските знамена. На снимки, появили се в социалните мрежи, се виждат няколко представители на БСП в първата редица. Сред тях са общинският съветник в София от социалистическата партия Иван Таков, както и бившият депутат, сега кандидат за народен представител от партията Георги Свиленски. Той отказа да коментира темата, след като Свободна Европа се свърза с него.

Изпратихме въпроси до пресцентъра на БСП относно позицията ѝ за шествието, като до момента на публикуването на материала не получихме отговор.

БСП е против изпращането на оръжие за Украйна, която беше нападната от Русия преди година. От формацията са казвали, че санкциите срещу Москва трябва да бъдат премахнати, а преговорите с руската „Газпром“ за доставка на газ - възстановени.

Социалистическата партия издигна за президент Румен Радев преди първия му мандат. Въпреки че към момента отношенията му с ръководството на БСП са обтегнати, той многократно се обявява и против изпращането на оръжие за Украйна. По време на своята реч по случай националния празник в петък Радев каза, че е "недопустимо над България да се веят други знамена, освен родния трибагреник." Не стана ясно дали изказването му е свързано с руските знамена или има друго предвид.

В началото на видео от шествието в петък също така се вижда да говори политикът и бивш военен Димитър Шивиков. Той е част от листите на “Неутрална България” за Пловдив-област за изборите на 2 април. Това е коалиция, която включва четири проруски партии - „Атака“, Българска комунистическа партия, Русофили за възраждане на Отечеството и Партия на българските комунисти.

Лидерът ѝ Николай Малинов е награждаван лично от руския президент Владимир Путин и е обвиняем за шпионаж в полза на Русия. Той попадна и във втория списък със санкции по закона "Магнитски", обявен от САЩ.

Какво каза Русия

Руското посолство в България също сподели снимки от събитието на страницата си във Фейсбук в петък.

В друга публикация на страницата посланичката Елеонора Митрофанова казва, че паметта за Русия "най-накрая е зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по друг начин, освен чрез унищожаване на самия народ".

От началото на руската война в Украйна насам руското посолство неколкократно е заемало позиции, които дипломати определиха като недопустими, а българските власти критикуваха. По-рано през 2022 г. руската посланичка присъства на официалната церемония по отбелязването на Съединението на 6 септември, организирано от община Пловдив, като на церемонията беше застанала зад президента Радев. Тогава наблюдатели определиха случилото се като "протоколен гаф", а поканата беше дошла от общинската власт.

През октомври Митрофанова критикува българските партии за отказа да бъде поканена на откриването на 48-ото Народно събрание, а по-рано през годината руското посолство нарече българи "подлоги" в своя Фейсбук публикация. По-късно посланичката се извини.

На миналия национален прзник през 2022 г. Митрофанова посъветва българите да гледат на войната в Украйна като на руско-турската освободителна война.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG