Връзки за достъпност

Извънредни новини

Може още дълго да остане. Какво следва от решението на общината за съветския паметник в София


Защитници на съветския паметник казаха, че ще правят жива верига около него
Защитници на съветския паметник казаха, че ще правят жива верига около него

Въпреки решението на местната власт паметникът на съветската армия да бъде махнат от центъра на София, това вероятно няма да се случи скоро. А е възможно и да не се случи изобщо. Зависи от волята на централната власт в лицето на управителя на област София Митко Михайлов.

В четвъртък Столичният общински съвет гласува в подкрепа на предложението за преместване на паметника и възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да поиска от областния управител да го премести.

Дали той ще се съобрази с решението на Столичния общински съвет (СОС) за преместване на паметника, не се знае. Свободна Европа не успя да се свърже с него за коментар. Не се знае и ако той реши да го направи, кога ще стане това - законът (за устройството на територията) не предвижда срокове, в които това да се случи. Преместването е свързано и с продължителни и тромави процедури.

Процедурата е такава, защото паметникът е публична държавна собственост и общината не може сама да го премести, макар в момента да се намира върху нейна земя.

Всички тези неясноти идват на фона на препоръката на служебния премиер Гълъб Донев "тази тема" да остане за след изборите на 2 април.

В момента България се управлява от служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. Той не е изказвал позиция конкретно за паметника, но е против изпращането на оръжие за Украйна и споделя подобни на руските позиции, че военната помощ за Киев е "въвличане във войната".

Процедурата за премахването на монумента беше задействана дни след поредното "нападение" над него в навечерието на годишнината от непровокираното пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна. Като знак на протест срещу действията на руския президент Владимир Путин 61-годишният учен Светлозар Раянов счупи паметната плоча с надписа на паметника, посветен на "съветската армия освободителка".

Решението за преместването на съветския паметник беше взето в сряда.

Общинските съветници от ГЕРБ, по заръката на лидера на партията Бойко Борисов, решиха докладът за демонтирането на паметника да бъде разгледан от ресорната комисия по културата в Столичната община. Решението за преместването на съветския паметник беше взето в сряда. Ден по-късно, след двучасови дебати, същото решение взе общинският съвет. Само представителите на БСП бяха против. Те организираха и протест в защита на паметника.

В решението на СОС е записано, че се възлага на кмета на София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) да сезира областния управител Митко Михайлов за желанието на общината да бъде преместен монументът. Мандатът на Фандъкова изтича през есента, за когато са насрочени и местните избори, но тя вече каза, че няма да се кандидатира за трети мандат.

В решението се препоръчва и място, на което да бъде откаран паметникът - или в музея на социалистическото изкуство, или в "друг подходящ държавен терен извън централната градска част". Срокове не са споменати.

Още докато СОС заседаваше на фона на протест в защита на паметника в четвъртък, служебният премиер Гълъб Донев призова темата да се остави след изборите. Според него така ще може "в спокойна обстановка да се вземе най-правилното решение".

"Решението на СОС правно няма никакъв ангажиращ ефект за областния управител и за държавата. То е чисто политическо решение на органа на местната власт", каза пред Свободна Европа юристът Борис Милчев, общински съветник от "Демократична България".

"Това вече е въпрос на волята на държавата като собственик на паметника по закон. Вече става въпрос за воля, няма задължение и няма срокове", добави той.

Въпреки неяснотата дали и кога реално може да се премести паметникът, СОС реши да възложи на главния архитект на София Здравко Здравков да промени плана за застрояване и регулация на Княжеската градина, в която се намира той.

Здравков ще трябва да организира архитектурен конкурс за зоната, за да се реши какво да има на мястото на монумента. Тук също законът не предвижда срокове.

Ясният срок е само един: до месец около паметника ще трябва да бъдат сложени табели, на които да пише, че той символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната.

Това реши общинският съвет с уточнението, че точният надпис предстои да бъде консултиран с историци от Софийския университет и Българската академия на науките.

Има и още един вариант

Решение на въпроса може да бъде и прехвърлянето на собствеността на паметника - от държавата на общината. Миналата седмица кметът на район "Средец", в който се намира паметникът - Трайчо Трайков, е изпратил на областния управител "искане за деактуване" на съоръжението като собственост на държавата и "актуването му като общинско".

Основание за това той е намерил в Закона за общинската собственост, където е описано кои обекти и при какви условия да се прехвърлят от държавата на общините след края на социализма, каза Трайков пред Свободна Европа.

Законът предвижда да преминат към общините "обектите, изградени с държавни средства, предоставени на бившите народни съвети, или с доброволен труд и средства на населението". Паметникът е построен със средства, събирани от населението на тогавашната Народна република България.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG