Връзки за достъпност

Извънредни новини

Машините няма да отпечатват протоколи с резултати от гласуването, потвърди ЦИК


Заместник-председателката на ЦИК Росица Матева
Заместник-председателката на ЦИК Росица Матева

Машините на вота на 2 април няма да разпечатват протоколи с резултата от гласуването. Това потвърди пред Свободна Европа заместник-председателката и говорителка на ЦИК Росица Матева.

Информацията, че ЦИК е дала указания на фирмата изпълнител "Сиела норма" машините да нямат възможност за отпечатване на протоколи, беше съобщена първо от Капитал. Решението идва, след като през декември ГЕРБ, ДПС и БСП приеха промени в Изборния кодекс, които върнаха хартиените бюлетини и премахнаха протоколите от машинното гласуване.

В сряда Росица Матева потвърди пред Свободна Европа, че машините няма да отпечатват протоколи, които да показват гласовете по партии. Вместо това за установяването на крайния резултат от всяко устройство ще се броят разписките, отпечатвани след всяко гласуване на него.

"Такава е промяната в Изборния кодекс. Решението е на законодателя", каза Матева.

Тя допълни, че последвалото решение на ЦИК по въпроса е взето при възлагането на обществената поръчка за машинното гласуване. Това означава, че това е станало преди Административен съд - София град да се произнесе по жалбата на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за сумирането на гласовете в окончателния протокол. Тогава съдът постанови хартиените и машинните гласове да продължат да се вписват отделно и заключи, че ако ЦИК даде указания да се отпечатва машинен протокол, това няма да е нарушение на закона.

Решението на ЦИК обаче предвижда машините да отпечатват само начален и финален отчет с общия брой на гласувалите, без данни за гласовете по партии.

"Началният отчет ще бъде, за да се види, че няма нищо записано (на машината), финалният ще бъде, за да се види колко от избирателите са гласували на машина и да може да се съпостави с броя на бюлетините", каза Матева.

Данните от машините за разпределението на гласовете по партии все пак ще се съдържат във флаш паметта на всяка машина, съобщи по-рано Капитал. Въпреки че няма да се разпечатват във формата на протокол в секционните комисии, те ще ще се отнасят в Районната избирателна комисия и "Информационно обслужване" ще въвежда и тях. Официалният резултат от вота обаче ще се отчита само според документа, съставен от секционните комисии.

Промяната в отчитането на гласовете от машините се случи с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС през декември. Промените на практика обезсмислиха машинното гласуване, тъй като разписките от него ще се броят ръчно от секционните комисии заедно с хартиените бюлетини.

Още преди приемането им срещу промените в изборния закон се проведоха няколко протеста. Демонстрациите бяха подкрепени от “Продължаваме промяната” (ПП) и “Демократична България” (ДБ), които се противопоставят на измененията. Според тях, те отварят вратата за манипулации на изборните резултати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG