Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Каналджийство". Прокуратурата внесе в съда делото за катастрофата, убила двама полицаи


Мястото на инцидента в Бургас
Мястото на инцидента в Бургас

Районната прокуратура в Бургас внесе в съда делото срещу тримата сирийски граждани, които причиниха катастрофата с автобус с 47 мигранти, съобщи БНР.

Развитието по случая идва седем месеца след инцидента в Бургас през август 2022 г., при който загинаха двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. Те са се опитали да спрат автобуса, който е превозвал незаконно влезли в страната мигранти.

Обвиненията, повдигнати срещу тримата сирийски граждани, са за няколко различни престъпления. Първото от тях е за каналджийство - незаконното подпомагане на граждани на Сирия, Мароко и Иран да преминат през територията на България.

Шофьорът на автобуса също така е обвинен в шофиране с висока скорост и без книжка, което е поставило в риск живота на пътниците. Останалите обвинения са за фалшивите регистрационни табели на превозното средство и за отказа на шофьора да съдейства на полицията.

БНР припомня, че обвиняемият е привлечен към отговорност и за умишленото причиняване на смъртта на двама полицейски служители вследствие от предизвиканата катастрофа.

Останалите двама сирийски граждани са обвинени в съучастие в извършеното престъпление.

Районният съд в Бургас насрочи първото заседание по делото за 19 април.

След инцидента през август миналата година служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че мигрантският натиск на българо-турската граница е нараснал.

Случаят беше само един от поредица инцидент с мигранти в страната. Последният такъв е от 20 март, когато един човек загина, след като лека кола с 16 мигранти в нея се обърна близо до село Алдомировци.

Преди това през февруари край софийското село Локорско бяха открити 18 мигранти от Афганистан, задушени в изоставен камион. Други 34 души бяха намерени в тежко състояние. По-късно беше съобщено за още един микробус с 43-ма мигранти, задържан край Ихтиман.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG