Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Македония ще даде на Украйна 12 бойни хеликоптера


Украински военен хеликоптер в района на Донбас, 25 януари 2023 г.
Украински военен хеликоптер в района на Донбас, 25 януари 2023 г.

Генералният щаб на въоръжените сили на Северна Македония одобри даряването на 12 хеликоптера Ми-24 на Украйна. Това съобщи министърът на отбраната на Северна Македония Славянка Петровска. Правителството на страната ще одобри решението в сряда следващата седмица.

Решението на Северна Македония идва ден, след като президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европа за доставка на още оръжия, за да извърши планираната за пролетта контранастъпателна операция. Вече повече от година страната се защитава срещу пълномащабното нахлуване на Русия на територията й.

По думите на министъра на отбраната на Северна Македония решението да даде хеликоптерите си на Украйна няма да повлияе на боеспособността на македонската армия, защото страната възнамерява да придобие нови бойни хеликоптери от Запада. Освен това повечето от щурмовите Ми-24 напоследък вече не летят на бойно дежурство.

Това са хеликоптери съветско производство, които Украйна е продала на Северна Македония преди повече от 20 години. Някои от тях са модернизирани с участието на израелската компания Elbit Systems. Те са адаптирани за взаимодействие със силите на НАТО.

През август миналата година Северна Македония даде четири щурмови самолета Су-25 на Украйна. Преди това Чехия й дадв вертолети Ми-24.

Наскоро Словакия и Полша обещаха общо 33 самолета МиГ-29 на Украйна и вече изпратиха първите 4 машини. Това доведе до напрежение между Русия и Словакия, като Москва я обвини, че е нарушила договора за военно-техническо сътрудничество от 1997 г. Според него Словакия може да предава или продава руско въоръжение на трети страни, но само след съгласието на Русия. Словакия не коментира изявленията на Москва.

Миналата седмица Съединените щати предложиха на Словакия да ѝ продадат 12 нови хеликоптера Bell AH-1Z Viper с две трети отстъпка от цената, след като Братислава изпрати изтребители МиГ-29 в Украйна.

В същото време президентът Румен Радев каза, че България няма да предостави изтребители на Украйна. Страната не се включи и в общата европейска поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Радев и министърът на отбраната Димитър Стоянов твърдят, че времето на тройните сделки е отминало и не може да се постигне модернизация за сметка на даряване на въоръжение на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG