Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция е обхваната от десети поредни протести. Властите очакват още насилие


Работници държат транспарант с надпис "Полицията осакатява, ние не прощаваме", Нант, 28 март 2023 г. Някои протестиращи твръдят, че френската полиция използва прекомерна сила в опит да потуши протестите срещу пенсионната реформа.
Работници държат транспарант с надпис "Полицията осакатява, ние не прощаваме", Нант, 28 март 2023 г. Някои протестиращи твръдят, че френската полиция използва прекомерна сила в опит да потуши протестите срещу пенсионната реформа.

Във Франция започнаха десети поредни стачки и протести от януари насам срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон, съобщиха международни агенции.

Митингите през миналата седмица доведоха до улично насилие, най-тежкото в страната от години. Дотогава протестите срещу реформата на Макрон бяха предимно мирни. Планираните от Макрон промени включват увеличение на минималната пенсионна възраст с две години - от 62 на 64.

Недоволството в обществото се засили, след като в средата на март правителството прокара законопроекта през парламента без гласуване. В предишния национален ден на протести в четвъртък анархисти от "Черния блок" разбиха витрини на магазини, разрушиха автобусни спирки и разграбиха ресторант "Макдоналдс" в Париж, като подобни случаи имаше и в други градове. Според протестиращи полицията е употребила прекомерна сила в опит да спре размириците, като правозащитници и международни организации осъдиха действията на органите на реда.

Асошиейтед прес съобщи във вторник, че стачкуващи работници, размахващи запалени факли, са нахлули и са блокирали железопътните линии, обслужващи една от главните ЖП гари в Париж. В различни градове в страната са започнали митинги.

В понеделник министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин предупреди, че съществува "много сериозен риск" от нови прояви на насилие във вторник в столицата и извън нея. По негови думи повече от 1000 "радикални" нарушители на обществения ред, някои от които от чужбина, могат да се включат в планираните мирни шествия.

"Те идват, за да разрушават, да нараняват и убиват полицаи и жандармеристи. Техните цели нямат нищо общо с пенсионната реформа. Техните цели са да дестабилизират нашите републикански институции", каза Дарманин.

Около 13 000 полицаи ще бъдат командировани за митингите, като малко под половината от тях ще бъдат в Париж. Полицията посъветва собствениците на магазини по пътя на протестния митинг в Париж да затворят за деня.

Както и в предишните дни на стачни действия от средата на януари, влаковете и полетите ще бъдат спрени, а някои училища ще бъдат затворени. Срачката ще засегне и енергийния сектор. В понеделник шест от седемте рафинерии във Франция бяха затворени или функционираха с намален капацитет, а терминалите за втечнен природен газ (LNG) бяха блокирани.

Правителството твърди, че законопроектът за пенсиите е от жизненоважно значение, за да се гарантира, че системата няма да фалира в дългосрочен план. Профсъюзите и протестиращите твърдят, че има други начини за това.

Профсъюзите поискаха от Макрон да оттегли или да спре законопроекта - който е приет, но все още не е публикуван, в очакване на разглеждане от Конституционния съвет. Макрон отговори, че е готов да разговаря с профсъюзите, но по други теми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG