Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев пак изопачи решението за оръжието за Украйна. Как да се спаси човек от пропагандата по телевизора


Телевизиотен екран показва китайския президент на посещение в Русия в кафене в Санкт Петербург, 20 март 2023 г.
Телевизиотен екран показва китайския президент на посещение в Русия в кафене в Санкт Петербург, 20 март 2023 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Румен Радев и Иван Костов
  • София и Скопие
  • Телевизорът и пропагандата

Заплахите за бомби в училищата не спират, а изборите приближават и гласуването ще бъде именно в училищни сгради. В четвъртък вътрешният министър Иван Демерджиев се отказа от думите си, че зад заплахите стои Русия. Точните му думи по-рано бяха, че това са "хибридни атаки, свързани с Русия", но той каза, че с това не е имал предвид руската държава.

Изборите

Ако спечели изборите, ПП-ДБ ще предложи правителство на малцинството, каза Лена Бориславова пред Би Ти Ви. Кирил Петков твърди, че неговото правителство е било именно такова на практика, макар и да е имало формално мнозинство в парламента.

Според Томислав Дончев от ГЕРБ е нелепо партията му да подкрепи кабинет, без да участва в него.

БСП имаше голям капитал – тя беше последната наследница на комунистическа партия в Европа, която успя да остане в голямата политика. Сега прогнозите я подреждат на последното място в следващия парламент. Вижте как стана това.

Как се отнасят водещите партии към домашното насилие? Отговорът не е еднозначен. Нели Делчева обяснява това.

Румен Радев и Иван Костов

„Българската позиция е ясна и еднозначна и ние няма да изпращаме оръжие на Украйна“, каза президентът Румен Радев. Всъщност българската позиция е обратната и е заявена от Народното събрание с конституционно мнозинство. Два дни по-рано бившият премиер Иван Костов беше обвинил президента Радев в узурпиране на власт именно чрез подменянето на тази позиция и неспазване на конституцията, според която страната е парламентарна република. В сряда президентът отговори, че именно партиите, а не президентската институция се отклоняват от конституцията, чрез системния си отказ да съставят правителство.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

София и Скопие

Македонска комисия реши, че името на цар Борис Трети, дадено на български клуб в Охрид, предизвиква нетърпимост. По време на Втората световна война България, управлявана от Борис Трети, окупира част от териториите на днешна Северна Македония.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Планът за възстановяване. Фейсбук

Милиарди евро от Плана за възстановяване могат да не стигнат до страните, пише Медиапул. Причината е, че има страни, които не спазват ангажиментите, които са поели, а те са предимно за извършване на определени реформи.

Правителството ще продължи да опитва да предоговори условията по Плана за възстановяване и устойчивост, но това няма да е лесно, смята енергийният министър Росен Христов. България иска да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г.

Правителства от Източна Европа, сред които не е българското, призоваха Фейсбук да се бори с дезинформацията, включително и с тази, която се разпространява от изкуствен интелект.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Украйна. Русия

Украйна се готви за контранастъпление през април-май, каза министърът на отбраната Олексий Резников.

В Русия отношението към войната зависи най-вече от възрастта. Колкото по-възрастни са хората, толкова повече гледат телевизия, а тя разпространява официалната пропаганда. Има руснаци, които са се наели да спасяват възрастните си родители от това отровно облъчване.

И една препоръка

Радена Ангелова и Александър Асенов са шампиони в международното състезание за хора със синдром на Даун. За тях пише в рубриката „Човек на деня“.

… плюс моят личен фаворит

Ако сте в България, запишете за участие в нова игра с въпроси за България и модерния свят. Форматът е видео, резултатът за вас е награда и слава. Ето какво трябва да направите, за да сте част от играта.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG