Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столични училища получиха нови заплахи за бомби


Патрулка пред училище в Пловдив след получена заплаха за взривно устройство, 30 март 2023

Директори на седем столични училища отново са получили заплахи за поставени бомби, съобщи във вторник столичната полиция, цитирана от БТА. По-късно СДВР съобщи за БНР, че получените заплахи са в над 50 училища.

Новината идва, след като в предизборната седмица от понеделник до петък училища в страната получиха над 100 сигнала за взривни устройства в областите София, Варна. Бургас, Плевен и Сливен.

Заплахите във вторник са изпратени по електронна поща. Диян Стаматов - директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София, което е едно от училищата с получен сигнал, каза пред БТА, че изпратените заплахи са с еднакво съдържание, "като се очаква от нас да преведем в една банкова сметка криптовалута".

По негови думи полицията е установила, че в 119-о училище няма външни опасни предмети, но той и педагозите са решили да преминат към онлайн обучение за два дни, "за да намалим (...) както родителското напрежение, така и изоставането в учебния материал". Той добави, че в сигнала пише, че е отправен и до университети.

В училищата в Доброславци и Нови Искър е взето решение за спиране на учебния процес. По-късно главният секретар на МВР Петър Тодоров каза, че директорите на училища, които спрат самоволно учебните часове след сигнал за бомба, ще търпят административна отговорност. По думите на Тодоров мейлът, който е разпространен до училищата във вторник, е анализиран и няма опасност.

В понеделник вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че на база новия протокол за действие, изготвен от служебното правителство, вече няма да бъдат затваряни сгради, ако постъпи бомбена заплаха.

В края на март прокуратурата съобщи, че е образувала разследване за предполагаем акт на тероризъм във връзка с десетките заплахи дотогава. Преди дни МВР задържа няколко тийнейджъри, за които е било установено, че са изпращали фалшиви заплахи. Има и повдигнато обвинение на един мъж за подаване на фалшив сигнал за бомба на спешния телефон 112 на 30 март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG