Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Проблем е много високата инфлация". Не е много вероятно България да приеме еврото преди 2025 г.


Валдис Домбровскис
Валдис Домбровскис

Докладът, който ще отчете дали икономическите показатели на България позволяват да бъде въведено еврото, ще е готов през пролетта на 2024 г. Това съобщи зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред NOVA в Рига.

„В момента проблем е много високата инфлация. Затова и януари 2024 г. отпадна като вариант. Януари 2025 г. е индикативна дата, но трябва да се работи, защото инфлацията ще се проследи за 12 месеца назад", каза той. - "Бих казал че не е много вероятно да покриете този критерий по-рано, така че да въведете еврото преди 2025 г.".

Домбровскис добави, че традиционно страните се присъединяват към еврозоната на 1 януари. Правилата не изключват друга дата, но от чисто практична гледна точка присъединяването в началото на годината е по-удобно, обясни той.

През февруари служебният финансов министър Росица Велкова съобщи, че България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г., какъвто дотогава беше стремежът на страната, защото не са приети нужните законови промени от парламента. Тя отбеляза, че България не отговоря и на още един критерии за влизане в еврозоната – нивото на инфлацията е прекалено високо.

"Новата ни цел е друга дата през 2024 г. за влизане в еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1-ви юли", добави тя.

Месец по-късно Велкова съобщи, че служебният кабинет ще внесе проектозакон за бюджета за 2023 г., в който ще бъдат повишени ставки по ДДС и ще бъде въведен данък свръхпечалба за всички юридически лица. Целта е достигане на дефицит от 3% (около 5 млрд. лв.) от БВП за 2023 г.

Тя допълни, че „държавата не фалира“, а опасност за действието на т.нар. валутен борд в България, както и промяна на фиксирания курс на лева към еврото има "теоретично", "ако дефицитите са в изключително високи размери".

Тогова от БНБ казаха, че няма такива причини и нарекоха подобни твърдения за промяна на курса лев/евро "некомпетентни и безотговорни".

Страховете, че еврото ще донесе сериозна инфлация ги е имало и в Латвия през 2014 г., когато въвеждат единната валута. Отчитат обаче около половин процент поскъпване. За миналата година инфлацията е 20% и според латвийските власти не еврото вдига цените. Отчитат обаче, че причината не е смяната на валутата, икономиката и международните проблеми напоследък.

Обяснено. Какво ще направят основните партии за еврото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG