Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки световноизвестни личности призоваха Путин да освободи Навални


Руски работници заличават графити с Алексей Навални
Руски работници заличават графити с Алексей Навални

Десетки световни писатели, актьори и известни личности подписаха отворено писмо, с което призоваха Путин да освободи Алексей Навални и да прекрати изтезанията му в затвора, съобщава Ройтерс.

Носителите на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич, Дж. М. Кутзи, Херта Мюлер, Орхан Памук, Олга Токарчук и Марио Варгас Льоса са сред подписалите призива към руския президент.

Бившият адвокат Алексей Навални стана известен с критиките си към елита на Путин и обвиненията към тях в огромна по размери корупция. В момента той излежава присъди от общо 11 и половина години в руска наказателна колония. Според правозащитни организации делата за измама срещу него са скалъпени.

През 2020 г. опозиционерът едва оцеля след опит за убийство с нервнопаралитичното вещество Новичок. Той обвини за нападението руския президент Владимир Путин. Тогава Кремъл отрече да е свързан със случилото се.

През последните седмици поддръжниците на Навални са все по-притеснени за здравето му и се опасяват, че той може да умре в затвора. Те казват, че има силни болки в стомаха и загуба на тегло, като подозират опити за отравянето му с малки дози медикаменти.

„Той е бил държан постоянно в изолация, затварян в бетонна клетка с размерите на кучешка колиба, без вентилация“, казват подписалите писмото, сред които са още и балетистът Михаил Баришников, актьорите Джуд Лоу и Бенедикт Къмбърбач, и писателите Маргарет Атууд и Джоан Роулинг.

Подписалите писмото казват, че добавят гласовете си към тези на руските лекари, които наскоро поискаха незабавна медицинска помощ за Навални. Руски адвокати и регионални депутати също настояха за край на изтезанията над опозиционния политик.

Кремъл отказва да коментира здравословното състояние на Алексей Навални, под претекст, че това е въпрос от компетенцията на затворническата служба. Същата неведнъж е твърдяла, че му осигурява всички необходими медицински грижи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG