Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма експертизи, няма заподозрени. Ясен Тодоров с нови твърдения за взрива до кортежа на Гешев


Зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров
Зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров

Към момента няма нито една готова експертиза като част от разследването на взрива, избухнал до кортежа на главния прокурор Иван Гешев, а самото разследване ще продължи дълго време. Това каза в сряда зам.-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров в "импровизиран брифинг" само за БНТ, бТВ и Нова телевизия.

По думите му брифингът се е наложил заради множеството "хипотези и конспирации, които объркват обществеността", след като в понеделник беше съобщено за експлозия до пътя между Белчин и София, по който се е връщал кортежът на Гешев.

Оттогава досега различни официални представители, сред които Тодоров, заместникът на главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов, както и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев дадоха изявления, които отчасти съдържаха неясноти и противоречия.

Те определиха като основна версията, че става въпрос за опит за атентат срещу Иван Гешев. На този фон в сряда Ясен Тодоров призна, че до момента разследващите не разполагат с нито една готова експертиза.

"Няма нито една готова експертиза към момента. Не мислете, че една такава експертиза може да бъде изготвена в рамките на часове или няколко дни", каза зам.-директорът на НСлС.

"Процесът на разследване ще е дълъг, не очаквайте за три месеца разследването да приключи, то ще е изключително сложно", добави той.

Има ли заподозрени

Въпреки че ден по-рано вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че има заподозрени за взрива, Тодоров отрече такива да са били предавани на следователите.

"Теоретично е възможно ако МВР има данни за някое лице, това лице да бъде задържано за 24 часа, но в рамките на тези 24 часа ако се прецени, че има данни за съпричастност към конкретното деяние, трябва да бъде предаден на екипа разследващи следователи. Това изявление беше направено вчера по обяд, ако не се лъжа, до днес на обяд такова лице не ни е предадено", каза Тодоров.

Участвал ли е израелски специалист

Той отрече и специалист от Израел да е участвал на място в огледа. По думите на Тодоров такъв специалист само "се е запознал визуално със случая" и е дал съответните насоки на българските следователи.

Ден по-рано заместникът на главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов каза, че прокуратурата е потърсила неофициално съдействие от експерт по взривове от Израел, който е потвърдил, че срещу Гешев е извършен опит за покушение. Тогава той не каза в какво се е изразявало участието му.

За пореден път Тодоров отхвърли и версията за възможна инсценировка на взрива и каза, че случаят се употребява "политически".

"Предлагам на тези радетели за съдебна реформа, които се оказаха и големи специалисти по взривове, ако се наложи ние да правим следствен експеримент, да участват в него, като се качат на един автомобил и преминат с него в момента, в който възпроизвеждаме взрива, който се е случил", каза Тодоров.

През последните дни различни политици, сред които Атанас Атанасов от "Демократична България" и Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" изразиха съмнения, че случилото се може да е било и инсценировка. В сряда Асен Василев от ПП сравни взрива с "пиратка, която е изплашила зайци".

По-рано във вторник Тодоров свърза мотивите за предполагаемото нападение срещу Гешев с лансираните от някои политически сили идеи за механизъм за контрол и независимо разследване на главния прокурор, за който от години настоява Брюксел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG