Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За взрива от 1 май - нищо". ДАНС и НСО не дадоха информация на парламента за атаката срещу Гешев 


Председателят на ДАНС Пламен Тончев и началникът на НСО Емил Тонев в комисията за контрол на спецслужбите.
Председателят на ДАНС Пламен Тончев и началникът на НСО Емил Тонев в комисията за контрол на спецслужбите.

Ръководителите на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) и Националната служба за охрана (НСО) - Пламен Тончев и Емил Тонев, са отказали да предоставят информация за взрива до кортежа на главния прокурор Иван Гешев на 1 май на членовете на парламентарната комисия за контрол на специалните служби.

Това съобщи членът на комисията и депутат от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) Атанас Атанасов, цитиран от “Сега”. Тя покани на изслушване шефовете на ДАНС и НСО на свое закрито заседание в четвъртък.

"За взрива на 1 май - нищо", каза Атанасов с уточнението, че Тончев и Тонев са аргументирали нежеланието си да споделят информация с постановление на наблюдаващия прокурор по разследването за експлозията.

Според депутата от ПП-ДБ обаче по случая има данни, които не са част от досъдебното производство и няма основание шефовете на двете служби да ги крият заради забраната за разгласяване на следствена тайна.

По думите на Атанасов началникът на НСО е обяснил единствено, че от службата са изпратили документация на прокуратурата. А Тончев е разказал как е реагира ДАНС при заплаха срещу главния прокурор. "Дойдоха и си заминаха", обобщи Атанасов изслушването на двамата ръководители на служби в четвъртък.

Атанасов от самото начало на разследването допуска версията за инсценировка. Взривът на кортежа на Гешев избухна до пътя в района на софийското село Ковачевци. След това прокуратурата обяви, че разследва терористичен акт, а заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов каза, че началникът му е бил със семейството си в колата. Това се оказа невярно и провокира конфронтация между Сарафов и Гешев.

Стигна се до остри критики на заместника на главния прокурор, след които номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел изненадващо се обяви за оставката на Гешев, а ДПС я подкрепи. Веднага след това шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС внесоха искане за отстраняването на главния прокурор.

В началото на седмицата той отказа да подаде оставка и нападна “политическия боклук в парламента”, заканвайки се да направи разкрития за политическото влияние в държавното обвинение. Последва сигнал за три престъпления от Сарафов срещу Гешев и насрещни предложения за дисциплинарни производства срещу двамата. Другата седмица предстои ВСС да обсъди сигнала на Сарафов и да започне процедурата по отстраняването на главния прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG