Връзки за достъпност

Извънредни новини

Италия и Полша искат от НАТО "реални гаранции за сигурността" на Украйна


Премиерът на Италия Джорджа Мелони и полският президент Матеуш Моравецки във Варшава, 5 юли 2023 г.

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони иска НАТО да предложи на Украйна „реални гаранции за сигурността ѝ“, съобщи Ройтерс в сряда. Тя говори на обща пресконференция във Варшава с полския си колега Матеуш Моравецки, като добави, че между Рим и Варшава „има пълно съгласие по този въпрос“.

Мелони очаква това да се случи по време на лидерската среща на върха на страните членки на Алианса, която предстои на 11 и 12 юли във Вилнюс.

По думите на Моравецки Полша и Италия имат сходно становище, че Украйна трябва да получи възможно най-категоричните гаранции за сигурността си.

Това е основна тема за предстоящата среща на върха във Вилнюс. По-рано през деня министър-председателката на Естония Кая Калас каза, че членството в НАТО е “единствената гаранция за сигурност” на Украйна и е важно страните членки да се споразумеят на предстоящата си среща.

Ден по-рано президентът на Литва Гитанас Науседа призова НАТО за "по-смели решения" за Украйна.

Изказванията на европейските лидери идват на фона на обща позиция и на няколко български партии от последните дни в подкрепа на присъединяването на нападнатата от Русия страна към НАТО след края на войната.

В четвъртък представители на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ДПС и "Има такъв народ" (ИТН) внесоха в парламента Проект на декларация за това, а във вторник парламентарната Комисия по външна политика я одобри. Гласуването ѝ в пленарна зала е включено в проекта за програма на парламента за тази седмица.

В четвъртък се очаква и посещение на украинския президент Володимир Зеленски в София, като Министерският съвет все още не е потвърдил информацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG