Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Украйна чака НАТО, Радев напада кабинета, Вълка се спасява. Пилонът на Рожен е "за едни пари"


Момент от строежа на 111-метров пилон на Рожен, приет от властите за "преместваем обект".
Момент от строежа на 111-метров пилон на Рожен, приет от властите за "преместваем обект".

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • НАТО и срещата на върха
  • Радев и еврото
  • Пилонът на Рожен и парите

Днес ще стане ясно каква покана отправя НАТО към Украйна – за членство в алианса по разписана и бърза процедура или за членство по принцип, без ясен график. И в двата случая това ще стане след края на войната на Русия срещу Украйна. Днес във Вилнюс, Литва, започва четвъртата среща на НАТО на върха, откакто Москва започна пълномащабната си агресия. Там ще се обсъждат и други въпроси, важни за България. Сред тях са укрепването на източния фланг и увеличаването на парите за отбрана. Георги Ангелов разказва какво да очакваме.

В навечерието

В последния момент, вечерта в понеделник, Турция се съгласи да „пусне“ Швеция в НАТО. Само часове по-рано Анкара твърдеше, че първо ще изисква да се отвори пътят на самата Турция за членство в ЕС.

Президентът на САЩ Джо Байдън сравни помощта на Вашингтон за Украйна с тази, която САЩ оказват на Израел. Той каза, че членството на Украйна в НАТО може да се състои само след края на войната, а дотогава Вашингтон ще продължи да осигурява сигурност и оръжия за Украйна, както го правят за Израел.

НАТО се готви да създаде поне една структура, която да приближи Украйна към членство в алианса – т. нар. Съвет НАТО – Украйна. Тя ще замени съществуващата сега Комисия, но още не е ясно дали тази смяна на структурите е просто игра на думи.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Пригожин и Путин

Пет дни след въоръжения си метеж в Русия Евгени Пригожин и 35 негови бойци са се срещали с президента Путин, потвърди Кремъл след статия във френския „Либерасион“. По-рано Кремъл твърдеше, че не знае къде се намира Пригожин. Тази новина ни подсказва, че ние не знаем много за истинските отношения между Путин и Пригожин, коментира Кирил Мартинов, главният издател на руската Новая газета Европа, днес в изгнание.

Рублата загуби 6% от стойността си за две седмици. Дали това има връзка с въоръжения бунт на Пригожин, обясняваме тук.

Българските служби за войната

Войната може да излезе от границите на Украйна, казва ДАНС в годишния си доклад. Такива оценки са характерни за разузнавателна, а не за контраразузнавателна служба, каквато е ДАНС, пише Mediapool. Министерството на отбраната каза, че към момента няма данни за излизане на конфликта извън територията на Украйна, добавя изданието.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Радев за Украйна и еврото

Президентът Румен Радев обвини правителството в това, че като помага с оръжие на Украйна, всъщност защитава чужди интереси. Премиерът Николай Денков каза, че е точно обратното – помощта отдалечава опасностите, които могат да възникнат за България, ако нещата не се развият добре за Украйна. Визитата на Зеленски в София е вдъхновила Радев за нова атака към кабинета, смята вестник „Сега“.

Президентът критикува парламентарните партии, които отхвърлиха референдума за еврото, предложен от „Възраждане“. Радев смята, че такъв референдум трябва да бъде проведен. Дни по-рано „Възраждане“ беше призовало президента да насрочи референдум въпреки решението на парламента.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Вълка. Боян Расате

Прокуратурата е прекратила дело срещу фирма на Румен Гайтански – Вълка за заем от ББР на стойност 150 милиона лева, пише bird.bg.

Националистът Боян Расате беше осъден за нанасяне на лека телесна повреда на ЛГБТ активистка през 2021 г. Присъдата е за хулиганство.

И две препоръки

Тя грабна „Кристалния глобус“ за най-добра актриса на кинофестивала в Карлови Вари. Ели Скорчева е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

111-метровият пилон на Рожен, на който ще се вее грамадно по размерите си българско знаме, не е точно това, което изглежда. „Зад това стоят едни пари“, казва един от противниците му. За инициаторите обаче става дума за родолюбие. Вижте историята в това видео на Видка Атанасова.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG