Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Протестите се оказаха партийни. Звезда на руската пропаганда призова за ядрен удар


Президентът Владимир Путин и известната кремълска пропагандистка Маргарита Симонян. Снимката е архивна.
Президентът Владимир Путин и известната кремълска пропагандистка Маргарита Симонян. Снимката е архивна.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Партиите и протестите
  • Руската пропаганда и ядрената бомба
  • Читателите и независимата преса

25% от синдикалистите, които подписаха споразумението с правителството за въглищните централи, се оказаха кандидати за общински съветници. Те идват от „Левицата!“, „Възраждане“, „Бъдеще за Родината“, местна коалиция на Партия на Зелените, БСП и ИТН. Проверката е направена от Мая Димитрова от БНТ.

Въглищата. Вот на недоверие

Парламентът подкрепи кабинета за гаранциите, дадени на енергийните централи. Блокадата на магистрала „Струма“ беше вдигната.

„Възраждане“ и „Има такъв народ“ ще внесат вот на недоверие към правителството. Поводът за това е енергийната политика на кабинета и „унищожаването на българската въглищна индустрия“, каза Костадин Костадинов.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Русе и Размиг Чакърян - Ами

Община Русе се е отказала от потенциални печалби за милиони за сметка на частна фирма, свързана с Размиг Чакърян – Ами. Става дума за изграждането на буферен паркинг до Дунав мост и управлението му в следващите 30 години. Това гласи разследване на Антикорупционния фонд.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Руски бежанци в България

Хора, избягали от Русия на Путин, търсят закрила в България, но рядко я получават. Някои от тях смятат, че Държавната агенция за бежанците дискриминира руснаците, и редовно протестират пред институцията.

Харесва ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Пропаганда и ядрена бомба

Звездата на руската пропаганда Маргарита Симонян призова Кремъл да взриви ядрена бомба в Сибир. Според нея това ще доведе до унищожаване "на цялата електроника и на всичко цифрово, и ще се върнем в 1993 г., когато чудесно си живеехме и даже ще се зарадвам".

Войната

НАТО предупреди, че боеприпасите, с които Западът помага на Украйна, са на привършване.

Украински специални части са направили десант в окупирания Крим. Точното място не се уточнява.

Словакия, Молдова, Армения

На изборите в Словакия победи прокремълска партия. Тя няма да може да управлява сама, но доколко нейните бъдещи партньори биха могли да смекчат антиукраинските и антизападните й послания? Вижте какво пише Рикард Йозвяк за това.

Молдова въведе ограничения, които да попречат на проруска партия да участва в изборите.

Азербайджан арестува още арменски лидери на Нагорни Карабах. Това става на фона на масовото изселване на почти всички етнически арменци от района. Армения протестира срещу арестите.

И четири препоръки

Учените, открили „квантовите точки“, си поделиха нобеловата награда за химия. Това са американските учени Мунги Бавенди и Луис Брус, както и работещият в Съединените щати (САЩ) руснак Алексей Екимов.

Шведският артист Йохан Густавсон търси щастието в творби на български художници. Той е куратор на изложбата Happy в софийската галерия „Структура“, където е събрал произведения на Недко Солаков, Искра Благоева, Спартак Дерменджиев и Коста Тонев.

Честит рожден ден на Сюзън Сарандън – Луиз от „Телма и Луиз“, посланик на УНИЦЕФ, противник на войната в Ирак. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Поетът Волфрам фон Ешенбах е един от великите европейци, за които пише Пламен Асенов.

... плюс моят личен фаворит

Онлайн изданието „Тоест“, което не успя да излезе през септември заради липса на финансиране, засега все пак оцелява – благодарение на читателите си, ангажирани с редовното дарение на малки суми. Но въпросът с независимите медии остава – те или затварят, защото не намират подкрепа, или се развиват, като губят пълната си независимост заради рекламодатели, или просто променят до неузнаваемост задачите си на обществени медии. Да, независимостта зависи пряко от читателя и неговите изисквания за качество. От Светла Енчева за „Тоест“.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG