Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Късно и меко, но поне нещо: ПП реагира на Пеевски. Сбогом на Хенри Кисинджър


Хенри Кисинджър
Хенри Кисинджър

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • ПП и Пеевски
  • "Разпродажбата" на държавна земя
  • Драгалевският лифт

На 100-годишна възраст почина Хенри Кисинджър – оспорван носител на Нобелова награда за мир и противоречив дипломат с голямо влияние върху политиката на САЩ от 70-те години до днес.

Даниел Лорер. Делян Пеевски. Ицо Хазарта

Рано сутринта в четвъртък "Продължаваме промяната" осъди "безпочвените критики на г-н Пеевски към премиера акад. Николай Денков, както и неговата грешна самопреценка за ролята му в държавата".

Това съобщение във Фейсбук беше предшествано от поредица изказвания между хора от ПП-ДБ и самия спорен политик от ДПС Делян Пеевски.

В сряда депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер похвали Пеевски и с това предизвика възмущение в социалните мрежи. Лорер каза пред bTV, че Пеевски се е променил, че е станал „говорител на европейските ценности както на неговата партия, така и за цяла България“ и че това е „за доброто на цялата страна“. Пеевски е санкциониран от САЩ за корупция. От мълчалив олигарх той наскоро се превърна в най-шумен политически коментатор по много въпроси. Той се готви да оглави ДПС, а наскоро се самопредложи за премиер, докато критикуваше премиера от ПП-ДБ Николай Денков.

Депутатът Христо Петров – Ицо Хазарта – призова Лорер да се извини за похвалите си, което Лорер неубедително направи във Фейсбук.

В момента Пеевски изземва стила на Бойко Борисов, наложен преди повече от десетилетие, пише журналистът Иван Бакалов. Но „Борисов е миналото, а Пеевски не е бъдещето“, добавя той.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

„Разпродажбата“ на държавни ниви

Държавата наистина е обмисляла да продава 20% от държавния поземлен фонд, но в проекта за държавен бюджет за 2024 г. такъв план не е заложен. Това показва проверка на „Медиапул“ на думите на президента Румен Радев. Преди дни Радев каза, че е готов да наложи вето на бюджета, ако парламентът не „озапти“ финансовия министър. Той се позова и на намерението на министъра да продава земи от фонда. „Медиапул“ все пак установява, че прогнозите за 2025 г. в графата „Други“ се предвиждат 340 млн. лв. повече приходи спрямож 2024 г., без да е посочено откъде ще дойдат тези пари.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС) започна проверка на магистрати заради случая с разпространените записи на разговори между президента Румен Радев и командира на военно-въздушните сили Цанко Стойков. Тези записи бяха разпространени от самата прокуратура през януари 2020 и се превърнаха в първи случай в историята на България, когато официални власти публикуват разговор на действащ държавен глава. В записания диалог става дума за евентуалния конфликт на интереси при назначаването на настоящата съпруга на президента за пиар на военно-въздушните сили.

Харесва ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Драгалевският лифт

„Витоша ски“ трябва да възстанови Драгалевския лифт, реши съдът. Лифтът не работи от години, защото собственикът отказва да го ремонтира и през 2019 оспори в съда нареждането на общината да го възстанови. Решението на съда е окончателно. Формалният собственик на „Витоша ски“ е италианският бизнесмен Ерик Гумер.

Стара Загора и въглищата

Въглищните централи в ЕС трябва да изчезнат до 2050 г. Тези планове предизвикаха тревога в България и най-вече в Стара Загора – район с най-висока производителност в страната. Красен Станчев пише какво бъдеще ще има районът и какво може да се направи за него. Той казва, че планът на правителството за този район е най-научно издържаният документ, с който той се е запознавал в последните 40 години.

Израел и Хамас

Заложници, които Хамас взе, бяха разменени за палестински затворници, държани от Израел. За заложниците има много информация, но кои са палестинците, които излизат от затвора? Катерина Василева разказва какво е известно за тях.

И една препоръка

Резиденция Баба получи награда на Forbes за социална иновация. Тази инициатива събира млади хора от градовете с възрастни хора от обезлюдени села. Зад нея стоят три жени, за които разказваме в рубриката „Човек на деня“.

... плюс моят личен фаворит

Веселин Боришев снима от години политическите събития и участниците в тях. В нова поредица на Свободна Европа той разказва за промените, през които са минали героите му и историята зад едни кадри, които всички си мислят, че познават добре. В първия епизод: как е снимана Йорданка Фандъкова, бившият кмет на София.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG