Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Учениците са "скарани" с ученето. ГЕРБ и ПП-ДБ пак се скараха за кадруване. Какво се случва в ДПС?


Жени протестират в Прищина, Косово, заради убийството на 30-годишната Лиридона Адемай, майка на две деца. Първоначално случаят беше представен като грабеж, завършил с убийство, но разследването по-късно разкри, че съпругът ѝ е наел убиец, за да ликвидира жена му.
Жени протестират в Прищина, Косово, заради убийството на 30-годишната Лиридона Адемай, майка на две деца. Първоначално случаят беше представен като грабеж, завършил с убийство, но разследването по-късно разкри, че съпругът ѝ е наел убиец, за да ликвидира жена му.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене. 

Добро утро. Най-важното днес:

  • ГЕРБ блокира парламента
  • "Лукойл" обмисля оттегляне
  • "Вайръл стихове за секс и драма"

Вместо да се влошат, нещата станаха още по-зле. Така могат да бъдат описани резултатите на деветокласниците в България от международното изследване PISA за 2022 г.

Те показват, че половината от 15-годишните ученици на практика са функционално неграмотни, като по математика са на последно място в Европейския съюз, а по четене - на предпоследно. Така представянето на децата в тази възраст се влошава от последното подобно изследване през 2018 г.

Влошават се за пореден път и отношенията между партньорите в управлението ГЕРБ и ПП-ДБ. Сега поводът е уволнението на директора на "Пирогов". Заради него от ГЕРБ заплашиха да блокират приемането на закони в парламента.

Здравеопазването стана повод за напрежение между формациите в мнозинството и в края на миналата седмица, когато здравната каса се оказа без ръководство. Този текст на Надежда Цекулова ще ви помогне да се ориентирате какво се случи тогава.

Конституция и руски петрол

На този фон в парламента предстои разглеждането на приоритетните за управляващите конституционни промени. Предложенията за пореден път бяха сериозно разкритикувани от институции, експерти и неправителствени организации по време на обществено обсъждане, пише "Дневник".

В парламента предстои да бъде внесен и друг ключов законопроект, по който ГЕРБ и ДПС имат разногласия с ПП-ДБ. Става въпрос за предложението на първите две партии вносът на руски петрол в България да бъде окончателно забранен от 1 януари, вместо от март, както настояват от ПП-ДБ.

Междувременно "Лукойл" обяви, че обмисля да продаде бизнеса си в България заради "дискриминационни закони" и "пристрастни политически решения" на управляващото мнозинство в страната.

Ситуацията в ръководството на ДПС

ДПС пък отрече Делян Пеевски да има нещо общо с назначаването на Васил Кръстев за началник на кабинета на вътрешния министър Калин Стоянов. Кръстев подаде оставка миналата седмица, след като се разбра, че е бивш кадър на свързваната с Пеевски верига Lafka. Сега ДПС отрича и връзка между веригата и депутата.

Защо Ахмед Доган свали Мустафа Карадайъ от ръководния пост на ДПС и лансира Делян Пеевски за лидер? Какво ще се случи с партията, ако бъде оглавена от Пеевски?

Гледайте Студио България с Генка Шикерова, която задава тези въпроси на Гюнер Тахир, който през 90-те години е част от ръководството на ДПС. Абонирайте се за канала ни в YouTube за още интересни разговори по темите на седмицата. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в канала ни в Spotify.

Не пропускайте и този текст на Видка Атанасова, който обяснява защо спирането на системата за съхранение на енергия ПАВЕЦ "Чаира" е в полза на Ахмед Доган и Христо Ковачки.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Полицейски произвол, бизнес и Шенген

Ако все още не сте се ориентирали какви проблеми прозират в случая с арестувания посред нощ на улицата в София бивш кандидат-депутат от "Демократична България" Виктор Иванов, този текст ще ви помогне да се ориентирате.

Комисията за защита на конкуренцията не видя проблеми в поглъщането на най-големия сателитен оператор в България "Булсатком" от телекома "Виваком" и одобри първата стъпка от него, съобщават колегите от "Медияпул".

Проблеми обаче все така продължава да има около потенциалното приемане на България в Шенген. Въпреки че вътрешния министър Калин Стоянов демонстрира оптимизъм в Брюксел, Нидерландия остава все така равнодушна към амбициите на София, пише "Сега".

Атаките срещу кораби в Червено море

Напрегната остава ситуацията и в Червено море, където се увеличават атаките срещу търговски кораби. САЩ и Великобритания обвиняват за тях Иран, който подкрепя бунтовническите йеменски хути.

Хутите подкрепят ислямистката палестинска групировка Хамас и заявиха, че ще нападат кораби, докато Израел не спре военните си действия в Ивицата Газа.

От началото на войната между Израел и Хамас през октомври всеки ден загива средно по един журналист там, съобщи Международната журналистическа федерация.

Ако се чудите как ще продължи конфликта в Близкия изток и какво можгат да направят САЩ за разрешаването му, препоръчвам ви този анализ на Economist, публикуван в "Капитал".

Човек на деня

Те имат 46 хиляди последователи във Фейсбук. Всеки ден те се смеят и вълнуват, докато четат тяхната социална сатира и поезия. Местата за театралния им спектакъл свършват бързо, а книгата им е изчерпана.

Те са Цветелина Вътева и Антония Антонова от страницата "Вайръл стихове за секс и драма". Не пропускайте тяхната история в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG