Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ и Великобритания обвиниха Иран за ролята му в нападенията над кораби в Червено море


Американски военен кораб в залива Суда, Гърция. Снимката е илюстративна.
Американски военен кораб в залива Суда, Гърция. Снимката е илюстративна.

САЩ и Великобритания осъдиха нападенията над търговски кораби в Червено море. Двете държави обвиниха Иран за това, че подкрепя йеменските хути, които ги извършват, съобщи Ройтерс.

"Иран отдавна оказва военна и политическа подкрепа на хутите и носи отговорност за действията на своите марионетки и партньори", каза Великобритания.

Новината идва, след като в неделя бяха атакувани три търговски кораба в Червено море. Хутите признаха, че са нападнали два израелски кораба. Те са групировка, подкрепяна от Иран, която води гражданска война в Йемен. Междувременно в неделя американският военен кораб "Карни" свали три дрона, насочени към него, в Червено море.

В понеделник Пентагонът съобщи, че е възможно дроновете да не са били изстреляни срещу американските военни.

"Карни" предприе действия, тъй като един дрон се насочваше в неговата посока. Но повтарям, че не можем да преценим дали "Карни" в този момент е бил планираната цел", съобщи говорителката на Пентагона Сабрина Сингх.

Същевременно Обединеното кралство съобщи, че ще се ангажира с осигуряване на безопасността на корабоплаването в региона. Според тях тези инциденти показват необходимостта от присъствие на Кралските военноморски сили там.

На 31 октомври, 3 седмици след началото на войната между Хамас и Израел, хутите обявиха своята подкрепа за Хамас и изстреляха няколко балистични ракети срещу Израел.

От тогава те нападнаха и няколко търговски кораба в Червено море, които според тях са свързани с Израел. Хутите предупредиха всички израелски кораби в Червено море, че ще се „превърнат в законна мишена“, ако военните действия в Ивицата Газа не бъдат прекратени.

През ноември хутите превзеха товарния кораб „Галакси лийдър“ и танкера „Сентрал парк“, като и в двата случая на борда им имаше българи.

Войната в Израел започна на 7 октомври след атака на Хамас, при която загинаха 1200 души, а други 240 бяха отвлечени. В отговор Израел обяви пълномащабна офанзива на Ивицата Газа, контролирана от Хамас. При военните операции в Ивицата до момента са загинали над 15 000 души по данни на местните власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG