Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мълчанието. Къде са институции и политици след разкритията за "Турски поток"


Кадър от протест в България срещу действията на Русия и президента ѝ Владимир Путин.
Кадър от протест в България срещу действията на Русия и президента ѝ Владимир Путин.

От министерства, през партии и политици, до ДАНС и прокуратура - всички мълчат вече седмица за новата порция разкрития, че "Турски поток" всъщност е руски и е построен от България, за да обслужи Путин. Защо?

Мълчание. Това засега е реакцията на институции, партии и политици в България след появата на обявената за изчезнала "Пътна карта" за газопровода "Турски Поток" през България от 2017 г. Документът, чиято автентичност не е независимо потвърдена, изтече от разбита поща на съветник на руски политик. Българската мрежа Bg Elves го разкодира и публикува на 7 март сутринта заедно с още документи. Те показват, че Русия е контролирала реализацията и финансирането на проекта. Оттогава мина близо седмица.

"Турски поток" през България е газопроводът, по който от 2021 г. тече руски газ към Европа, а след това Русия започна инвазията си в Украйна. Проектът беше част от стратегията на Москва да изтрие Украйна от газовата транзитна карта, което помогна на руския президент Владимир Путин да започне войната.

От петък досега от Министерството на енергетиката и държавната компания "Булгартрансгаз" не са отговорили на въпросите на Свободна Европа за автентичността на документите и данните в тях.

Сред замесените в историята с "Турски поток" единствено лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира в петък, като каза, че публикациите са "пълни глупости" и се "гордее" с реализацията на транзитния газопровод. Той беше построен в периода 2019-2020 г. от третия му премиерски мандат.

Теменужка Петкова не вдига мобилния си телефон, въпреки че нейният подпис стои под "Пътната карта" в качеството ѝ на министър на енергетиката през 2017 г.

Свободна Европа попита ДАНС дали се прави проверка, но няма отговор. Няма данни какво се случва и с проверка по темата от 2023 г. на Софийската градска прокуратура.

Мълчат и от политическите сили, които търсеха изчезналата "Пътна карта" в предишни парламенти - като "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Появи се обаче твърдение, че бившият американски президент Доналд Тръмп е подкрепил строежа през 2019 г. Действията на САЩ от този период не навеждат на подобно заключение.

Енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров казва, че липсата на реакция говори за "завладени институции".

Хакната поща и "Пътната карта"

Течът на данни е от хакнатия от украинци имейл на Евгений Зобнин, сътрудник на руския депутат Александър Бабаков, казват от Bg Elves. Пощата на Бабаков също беше хакната и част от изтеклите документи бяха публикувани през септември миналата година. Тогава Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че проверява публични данни за "нерегламентирано договаряне" за изпълнителите на строежа на газопровода „Турски поток“. Няма информация какво става с нея.

Подписването е обявено публично, но не и съдържанието на документа.

"Пътната карта" за развитие на газопреносната система в България беше подписана на Петербургския икономически форум през юни 2017 г. от председателя на Управителния съвет на ПАО “Газпром” Алексей Милер и тогавашния министър на енергетиката Теменужка Петкова. Подписването е обявено публично, но не и съдържанието на документа.


Картата беше обявена за "изчезнала" през 2021 г. от служебния министър на енергетиката Андрей Живков. Оттогава никоя институция не я намери. Наследникът му на поста в кабинета с премиер Кирил Петков - Александър Николов, дори я поиска от "Газпром". Не я получи.

От публикувания документ, за който се предполага, че е въпросната "Пътна карта", се разбира, че всички процедури в периода 2018-2020 г. - обществени поръчки, обявени от държавната "Булгартрансгаз", срокове за изграждане, избор на изпълнители, финансиране, са дирижирани от Москва. Избраният чрез търг изпълнител на строежа - консорциума “Аркад” от Саудитска Арабия, е предоставил контрола над проекта на руски компании.

При предишния теч през 2023 г., за който се смята, че е от пощата на Бабаков от "Булгартрансгаз" отричат „Газпром“ да е свързана с финансирането на проекта.

Одобрение лично от Доналд Тръмп?

Дни след като темата за схемата "Турски поток" излезе отново на дневен ред, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече действията на кабинета му да са били в услуга на Владимир Путин и подготовката му за война с Украйна.

"Това са глупости. Аз се гордея с това. Не само, че няма да ме уязвите, но в момента, за да тече газ за Гърция, Турция, Сърбия, за Украйна впоследствие, Унгария, Австрия, Северна Македония, се дължи само на построеното от нас", каза Борисов пред "Дневник" в петък на въпрос защо пътната карта е била скрита.

Нещо повече - той каза, че е получил одобрението на президента Доналд Тръмп. "В Белия дом, на междуправителствено заседание, президентът на Съединените щати ми каза буквално: "Окуражавам те да направиш "Балкански поток". Точка", каза Борисов. "Балкански поток" е начинът, по който той предпочита да нарича тръбата.

Борисов говори за срещата си с Тръмп през ноември 2019 година. След нея излезе информация за одобрение от САЩ за интерконекторните връзки с Гърция и Сърбия, но не и за "Турски поток".

Твърдението на Борисов се разминава и с действия на САЩ след визитата му. На 20 декември 2019 г. там е подписан Закон за защита на енергийната сигурност на Европа (Protecting Europe's Energy Security Act of 2019, PEESA), който упълномощава президента да налага санкции на плавателни съдове, участващи в полагането на тръби за газопроводите "Северен Поток 2" и "Турски поток".

Тези санкции са осъвременявани няколко пъти, като през 2021 г. в тях е записано, че обхващат компании, работещи по всеки проект, който е продължение на "Северен Поток 2" и "Турски поток". Държавният секретар на САЩ по времето на Тръмп - Майк Помпео, директно предупреди инвеститорите в два руски проекта, че могат да бъдат подложени на санкции, тъй като администрацията на Тръмп се опитва да ограничи икономическото влияние на Кремъл върху Европа и Турция

Завладени институции

Официалната новина, че "Турски поток" ще се строи в България беше обявена след среща на Бойко Борисов с Владимир Путин в Москва на 30 май 2019 г. И данните от "Пътната карта", и други факти и документи, излизали досега, потвърждават, че всъщност схемата е била измислена много преди посещението на Борисов и са използвани подставени компании, за да се заобиколят възможните санкции от ЕС и САЩ. Такъв е изводът и на анализ от 2019 година на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

„Целта на този проект беше да обслужим "Газпром", каза пред бТВ след последните разкрития енергийният експерт от ЦИД Мартин Владимиров.

Институциите, които са отговорни за националната и енергийна сигурност на страната, от години са завладени
Мартин Владимиров

"Институциите, които са отговорни за националната и енергийна сигурност на страната, от години са завладени от частни местни интереси или чуждестранни политически такива и рядко провеждат независими разследвания, които да доведат до конкретни политически действия", каза пред Свободна Европа Владимиров на въпрос защо сега няма реакция от институциите.

Той смята, че "вдигането на политически шум без участието на институциите" в процеса на анализ на рисковете и предотвратяването им води само до загуба на доверие от страна на обществото, защото "този политически шум преследва главно краткосрочни електорални цели, а не подобряване на националната сигурност".

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

XS
SM
MD
LG