Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Америка праща по-евтин газ от руския. Опозицията пита защо не тече тръбата от "Газпром"


Първите два кораба с втечнен газ от САЩ идват през юни. Снимката е илюстративна.
Първите два кораба с втечнен газ от САЩ идват през юни. Снимката е илюстративна.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • По-евтин втечнен газ
  • Как се замита полицейско насилие
  • Йесика Аро

Две седмици след като Русия спря газа за България, дойде новината, че правителството е договорило внос на втечнен газ от САЩ “на цени, под тези на “Газпром”. Първите доставки се очакват от юни, съобщи правителството.

Веднага след кацането си от Съединените щати, премиерът Кирил Петков каза, че първо ще пристигнат два кораба на по-ниска цена, а след това ще има дългосрочни доставки “на цени доста по-ниски от тези два кораба”.

Президентът Румен Радев беше резервиран към тази новина. В Чехия той коментира, че “тук става дума не само за цена, но и за устойчивост на доставките."

Опозицията продължава да атакува правителството по газовата тема. По предложение на ГЕРБ беше създадена временна парламентарна комисия, която да провери спирането на доставките на “Газпром” и действията на управляващите по избирането и сключването на договори с алтернативни доставчици.

Междувременно Русия забрани на десетки бивши поделения на “Газпром” да купуват руски газ, след като Украйна спря част от транзита за Европа.

Предстои продължителна раздяла с Русия

Проруската “Възраждане” проведе пореден протест с искане за оставка на правителството. Привърженици на партията опитаха да свалят отново украинското знаме от сградата на Столичната община.

Над 80% от българите не се чувстват уверени в знанията си за историята на българо-руските отношения, а над 62% се страхуват от руски въздушни атаки срещу България, показват резултатите от проучване.

В интервю за Свободна Европа министърът на електронното управление Божидар Божанов обясни защо смята, че зачестилите хакерски атаки идват от Русия. “Софтуерът проверява настройките на операционната система и ако те са в Русия или някоя бивша съветска република, не се активира”. Има и други индикатори.

Светослав Терзиев пише в “Сега”, че “трябва да свикнем с мисълта, че Русия задълго ще ни бъде най-чужда на света”. Според него раздалечаването “ще се чувства във всички измерения - политика, икономика, култура, образование, спорт, туризъм”.

Искате ли да споделите с нас вашето мнение? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org.

Войната ще е дълга

Украйна продължава да изтласква руската армия на север от Харков. Снощи е била свалена и изстреляна срещу Одеса крилата ракета.

„Ние смятаме, че президентът Путин се готви за продължителен конфликт в Украйна, чрез който той възнамерява да превземе цели отвъд Донбас“, каза директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс.

Двете сепаратистки републики в Източна Украйна обявиха в сряда, че са блокирали достъпа до Фейсбук и Инстаграм в областите Донецк и Луганск.

Те не само убиват, но и крадат. Хладилници, перални, телевизори. Какви са тези хора и за какво им е да крадат домакински уреди? Николай Лавчиев разказва откъде идват руските войници в Украйна.

Намерете още 5 минути днес, за да гледате това видео - Алла Лачкова е от Киев, но сега е в София. Сега Алла е учителка и преподава английски език на деца, които също като самата нея са бежанци.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, помогнете и вие на други хора - изпратете им този линк, за да се абонират.

Разследване

Ако имате време да прочетете една история днес, нека е тази: Трима младежи отиват на протест. Задържани са. Двама са бити от полицията и раните им са освидетелствани, а третият е обвинен в хулиганство. Нито един полицай не е съден. Борис Митов откри причината.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

Финландската журналистка Йесика Аро е една от първите, които разкриват, че хиляди профили, сеещи дезинформация в полза на Русия, всъщност са директно или индиректно контролирани от Кремъл. Нейната книга "Троловете на Путин" излезе и в превод на български език. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

В света на изкуството през 20 век има човек, чиято болка е видима, независимо дали гледаш негова снимка или творба - Алберто Джакомети. Не пропускайте историята за художника от поредицата на Пламен Асенов за Великите европейци.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG