Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да се срещне с руската си "съпруга". Как ТикТок разкри пътя на арестувания в Русия американски войник


Майката на американския военнослужещ Гордън Блек каза пред журналисти, че синът ѝ е бил на гости на „приятелката си“ в Русия, когато е бил арестуван.
Майката на американския военнослужещ Гордън Блек каза пред журналисти, че синът ѝ е бил на гости на „приятелката си“ в Русия, когато е бил арестуван.

Арестуваният в Русия американски войник Гордън Блек е пътувал към руския град Владивосток, за да се срещне с предполагаемата си съпруга. Това стана ясно от поредица видеоклипове в платформата ТикТок и от изявление на майката на Блек в сряда.

В същия ден американското министерство на отбраната каза, че Блек е пътувал към Русия в нарушение на правилата на армията на САЩ.

Новината идва ден след като във вторник говорителката на съда във Владивосток Елена Оленева съобщи, че Блек е задържан в руския предварителен арест, където ще остане поне до 2 юли. Повдигнато му е обвинение в "кражба, причинила значителни щети на гражданин". Максималното наказание по това обвинение е 5 години затвор.

Поредица видеоклипове в ТикТок, които вече не са публични, показват живота на Блек по време на службата му в Южна Корея. Вижда се и пътят на войника към Русия, за да се срещне с предполагаемата си съпруга - рускинята Александра Вашчук.

Кадрите изобразяват моменти от връзката им, в които 31-годишната Вашчук нарича Блек свой "съпруг", докато двамата обсъждат отношенията между САЩ и Русия.

В разговорите им Блек повтаря реториката на Кремъл по отношение на НАТО, действащия президент Джо Байдън и неговия опонент на предстоящите избори Доналд Тръмп.

Повечето от видеоклиповете на двойката са заснети в периода 2022-2023 г., докато Блек е бил разположен в Южна Корея, където американската армия има около 28 500 военнослужещи.

В края на службата си военнослужещият е трябвало да се върне обратно в щата Тексас, но вместо това пътува до Владивосток, за да се срещне с Вашчук.

Си Би Ес Нюз цитира майката на Блек, Мелоди Джоунс, която казва, че синът ѝ е пътувал до Русия, за да се срещне с приятелката си.

"Моля ви, не го измъчвайте и не го наранявайте", казва тя в молбата си към руските власти.

В сряда представители на американската армия казаха, че освен това Блек е пътувал към Русия "в нарушение на правилата".

"Вместо да се върне в континенталната част на САЩ, Блек отлита по лични причини от Инчеон, Република Корея, минава през Китай и каца във Владивосток", казаха официалните лица от Пентагона.

Задържането на Блек е най-скорошното в поредица от арести на американски граждани в Русия.

Арестите се възприемат като опит на Кремъл да натрупа резерв от заложници, които да използва в размяна на затворници със Запада.

"Путин има дълга история на задържане на американски граждани като заложници", каза председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол.

Сред задържаните от Русия американски граждани са и журналистите Алсу Курмашева от Радио Свободна Европа/Радио Свобода, Еван Гершкович от Уолстрийт джърнъл и гражданинът Пол Уилън.

През септември 2023 г. Държавният департамент на САЩ издаде предупреждение за американските граждани да не пътуват в Русия. Съобщението дойде на фона на подкрепата, която Вашингтон указва на Украйна в борбата ѝ срещу пълномащабното военно нахлуване на Кремъл.

"Повтаряме нашите строги предупреждения за опасността, която има за американските граждани в Руската федерация. Гражданите на САЩ, пребиваващи или пътуващи в Русия, трябва незабавно да отпътуват, както е посочено в нашите препоръки за пътуване в Русия", каза говорителят на Държавния департамент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG