Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън призова за освобождаването на задържани журналисти, включително Алсу Курмашева от Радио Свобода


Журналистката Алсу Курмашева
Журналистката Алсу Курмашева

Американският президент Джо Байдън призова в петък за освобождаването на всички лишени от свобода журналисти, включително Алсу Курмашева от Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) и Еван Гершкович от Уолстрийт Джърнъл.

Двамата от месеци са задържани в Русия по обвинения, които отхвърлят като политически мотивирани.

Изявлението на Байдън е по повод Световния ден на свободата на печата, който се отбелязва на 3 май. В същия ден международната организация „Репортери без граници“ публикува ежегодния си доклад за медийната свобода по света. Според доклада свободата на медиите в Източна Европа и Централна Азия е станала още по-ограничена през изминалата година.

Изказването на президента на САЩ идва и малко след навършването на 6 месеца от ареста на Курмашева. Журналистката с двойно американско и руско гражданство беше задържана в руския следствен арест на 18 октомври 2023 г.

„В Русия американските журналисти Еван Гершкович и Алсу Курмашева са хвърлени в затвора във връзка с работата им за Уолстрийт Джърнъл и Радио Свободна Европа/Радио Свобода“, каза Байдън в петък.

„Журналистиката не трябва да бъде престъпление никъде по света“, добави американският президент.

Защо е задържана Курмашева

Курмашева е базирана в Прага журналистка от татарско-башкирската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

Тя беше задържана в Русия по обвинение, че не се е регистрирала като чуждестранен агент по силата на наказателен руски закон, насочен срещу опозиционни журналисти и активисти на гражданското общество.

Според критици и правозащитни групи този закон се използва от Кремъл за разправа с инакомислещите в Русия.

Курмашева е обвинена и в разпространяване на лъжи за руската армия. Ако бъде осъдена, може да получи присъда до 10 години затвор.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода и правителството на САЩ твърдят, че обвиненията срещу Курмашева са знак за репресия заради журналистическата ѝ работа.

Защо е задържан Гершкович

Гершкович е задържан от март миналата година по обвинения в шпионаж, които и той, и Уолстрийт Джърнъл категорично отричат.

Той може да бъде осъден на до 20 години затвор.

Арестуваният журналист Еван Гершкович през февруари 2024 г.
Арестуваният журналист Еван Гершкович през февруари 2024 г.

Москва често е обвинявана, че задържа хора с американско гражданство, за да ги използва като разменна монета за освобождаването на руснаци, арестувани в САЩ.

Какво още каза Байдън

„В Световния ден на свободата на печата САЩ призовават за незабавно и безусловно освобождаване на всички журналисти, които са били вкарани зад решетките просто за това, че са си вършили работата“, каза още Байдън в петък.

Той спомена и още един американски журналист - Остин Тайс, който беше отвлечен в Сирия през 2012 г.

Байдън заяви, че администрацията на САЩ скоро ще обяви конкретни мерки срещу неправомерното задържане на журналисти по света.

По думите му това ще бъдат санкции, включително „забрани за издаване на визи, срещу онези, които предприемат неправомерни действия, за да заглушат пресата“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG