Връзки за достъпност

Извънредни новини

България и 42 други държави поискаха международно разследване на смъртта на Навални


Снимка от гроба на Алексей Навални. Той почина на 16 февруари и беше погребан на 1 март в Москва.
Снимка от гроба на Алексей Навални. Той почина на 16 февруари и беше погребан на 1 март в Москва.

43 държави, сред които и България, поискаха от Русия независимо международно разследване за смъртта на Алексей Навални, предаде АФП.

Навални почина на 16 февруари след няколко години, прекарани в руски затвори. На 1 март хиляди в Москва се стекоха за панихидата и погребението му, а по-късно се оказа, че над 100 души са били арестувани заради участието в митинги в памет на опозиционера.

За международното разследване призоваха страните от ЕС, САЩ, Великобритания, Норвегия, Украйна, Австралия и Нова Зеландия. Те поискаха също и незабавното и безусловно освобождаване на всички политически затворници, правозащитници и журналисти, които са задържани заради мирното упражняване на човешките си права, както и заради противопоставянето на войната в Украйна.

„Възмутени сме от смъртта на руския опозиционен политик Алексей Навални, за която крайната отговорност носят президентът Путин и руските власти. Призоваваме Руската федерация да сложи край на този климат на безнаказаност и да създаде безопасна среда за политическата опозиция и критичните гласове“, заяви посланикът на ЕС в САЩ и международните организации в Женева Лоте Кнудсен.

Според официалния доклад, изготвен от руските власти и предоставен на майката на Навални, смъртта на опозиционера е настъпила по естествени причини. Според членовете на екипа на опозиционера той е бил убит.

В края на февруари сътрудничката на Навални Мария Певчих каза, че смъртта му е настъпила непосредствено след постигнато споразумение за размяната му с осъдения за убийство в Германия офицер от Федералната служба за сигурност на Русия Вадим Красиков. В интервю за Свободна Европа преди седмица това потвърди и разследващият журналист Христо Грозев, който е бил част от преговорния процес.

Алексей Навални беше най-известният критик на режима на Владимир Путин и водеща фигура на руската опозиция. През 2020 г. той беше отровен с новичок, но впоследствие беше спасен в Германия. Независимо журналистическо разследване разкри, че отравянето му е било организирано от руските тайни служби.

През 2021 г. се върна в Русия, където беше арестуван и осъден по няколко изфабрикувани дела. Оттогава той излежаваше присъдите си в затвори със строг режим. Последно през декември той беше преместен в наказателна колония в Арктика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG