Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Могат да бъдат определени единствено като недемократични". Блинкен осъди изборите в Русия


Антъни Блинкен
Антъни Блинкен

Президентските избори в Русия са недемократични, проведени са без независими наблюдатели и след прогонване на опозицията от страната. Това се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, публикувано от Държавния департамент.

Изявлението идва на фона на резултатите на президентските избори в Русия. Без изненада настоящият президент Владимир Путин води с 87,29 на сто от гласовете при над 70% активност. С новия си шестгодишен мандат Путин е напът да задмине близо 30-годишното управление на съветския диктатор Йосиф Сталин и да се превърне в най-дълго управлявалия руски лидер през последните два века. Вотът се проведе на фона на непредизвиканата пълномащабна война, която Русия води срещу Украйна вече повече от две години.

Путин в клетка, бюлетина за Навални. Как руснаци гласуваха точно по обяд
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

"Президентските избори в Русия бяха произведени в обстановка на усилено заглушаване на независимите гласове, на лишаване от свобода, смърт или прогонване в изгнание на практически цялата истинска политическа опозиция", се казва в изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

"Кремъл систематично маргинализира групи, застъпващи се за демократичните процеси и върховенството на закона, включително наблюдателите на избори, се посочва в изявлението. Руските власти също така отказаха да регистрират антивоенните кандидати за президентските избори под фалшив технически предлог и не поканиха Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа или която и да било заслужаваща доверие международна организация да наблюдава гласуването", добавя Блинкен.


Тези стъпки илюстрират степента, до която Кремъл е лишил своите граждани от прозрачен и значим демократичен процес, пише още в изявлението.

На този фон тези избори могат да бъдат определени единствено като недемократични, посочва американският държавен секретар.

Според Блинкен от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна Кремъл се опитва да създаде илюзията, че руската общественост безрезервно подкрепя неговата жестока война като елиминира пространството за граждански дискусии и задълбочава кампанията си на сплашване, насилие и цензура срещу независимите медии и гражданското общество.

Кремъл произведе фалшиви президентски избори във временно окупираните части на Украйна като откровено пропагандно упражнение с надеждата, че то ще заздрави нелегитимните претенции на Русия към частите от Украйна, в които тя незаконно нахлу и сега окупира, посочва той.

В изявлението се припомня и че седмици преди изборите руският опозиционен лидер Алексей Навални почина в затвора след години на тормоз и жестоко отношение от страна на руските власти.

Държавният секретар на САЩ заявява, че Владимир Путин лишава руските граждани от достъп до информация, включително за информиране при участие в политическия живот.

"Независимо от предопределения изход на тези избори САЩ ще продължат да застават до тези хора, които се стремят към по-светло бъдеще за Русия", казва в заключение Блинкен.

Една от първите реакции дойде от администрацията на американския президент Джо Байдън. Оттам определиха проведените между 15 и 17 март избори в Русия като "нито свободни, нито честни".

Европейският съюз не признава изборите, проведени в окупираните от Русия украински територии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG