Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов нападна ПП-ДБ и отхвърли исканията за оставка на шефа на ДАНС


Бойко Борисов гласува с хартия на втория тур на местните избори
Бойко Борисов гласува с хартия на втория тур на местните избори

Бойко Борисов не вижда причина за искането на оставката на шефа на ДАНС Пламен Тончев. Това каза лидерът на ГЕРБ, след като гласува на втория тур на местните избори в неделя.

Думите на Борисов идват два дни, след като премиерът в подкрепяното от партията му правителство Николай Денков поиска оставката на Тончев. Министър-председателят оправда решението си с това, че службата е дала "началото на саботажа срещу машинното гласуване" на първия тур на изборите.

Тогава то беше отменено от ЦИК, по настояване на всички партии, освен ПП и ДБ заради справка на ДАНС. В нея се твърди, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е направил опит да манипулира кода на машините, като е снимал процеса на работата им.

Проверка на Свободна Европа показа, че това обвинение е непропорционално на решението да се отмени машинният вот. В понеделник Върховният административен съд отмени решението на комисията да не се използват машини и в петък ЦИК разреши това за втория тур в неделя.

Според Борисов няма причина за искането на оставката на Тончев, а правилното действие е било Стойнов незабавно да бъде отстранен от позицията му на зам.-министър.

Коалиционните партньори на ГЕРБ ПП-ДБ от месеци настояват за оставката на шефа на ДАНС и за промени в службите.

Пред избирателната му секция в Банка Борисов каза още, че гласува „за да си спази думата“, която е дал, че ще подкрепи кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев на балотажа за кмет на София. В същото време обаче лидерът на ГЕРБ нападна партньорите си в правителството, които обвини в „схеми“, свързани с машинния вот, както и във формиране на „безпринципни коалиции“.

Борисов намекна, че в момента в София и Варна се случва „манипулация на машините“.

„Много ми е интересно тези, които говорят за избирателната активност, какво очакват да бъде като преди три години вдигнаха юмруците и направиха партиите да се ненавиждат, да се мразят и направиха партиите да нямат дори възможност морално, принципно да се подкрепят в такъв момент“, каза Борисов и добави, че за него изборите за София са приключили преди седмица „когато е имало възможност за избор на демократи“.

Борисов определи изборите като зле организирани.

Освобождаването на шефа на ДАНС може да стане с указ на държавния глава. Тончев застана на поста по предложение на назначеното от Радев служебно правителство на Стефан Янев през 2011 г. Тогава бяха сменени шефовете на спецслужби. Тази година ПП и ДБ настояха за реформа в сектора, която да отнеме възможността за решение на президента, и да бъдат сменени шефовете на службите. ГЕРБ и ДПС обаче не се съгласиха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG