Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов и Пеевски си избраха темата с мигрантите. Тишината за Нотариуса продължава


Лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски
Лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Добро утро. Най-важното днес:

  • ГЕРБ и ПП-ДБ искат още време за преговори
  • Бербатов заигра с политиците
  • Хаяо Миядзаки и неговият Оскар

ГЕРБ и ПП-ДБ напредват в преговорите за правителство, но имат нужда от още време. С това се изчерпва известното до момента. Кандидатът за премиер Мария Габриел поиска от президента Румен Радев още време преди да ѝ връчи мандата за съставяне на правителство.

Досегашният премиер Николай Денков каза, че “Продължаваме промяната - Демократична България” няма да търсят друг вариант за кабинет, ако не се договорят с ГЕРБ.

ДПС казаха, че ще подкрепят правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ, стига те да се разберат.

Днес Румен Радев продължава консултациите с опозиционните “Възраждане”, БСП и “Има такъв народ”. Всичко най-интересно по темата следете в специалния ни блог.

Има ли наистина криза с мигрантите?

Бойко Борисов и Делян Пеевски не отидоха при президента, въпреки че са председатели на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС. Двамата обаче внесоха общи законопроекти по повод "заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток". За какво всъщност става дума - тук ще научите.

Мълчанието по разкритията за търговия с влияние в правосъдието продължава. А Инспекторатът на Висшия съдебен съвет, който трябва да следи за нередности в съдебната система, не е знаел за съществуването Мартин Божанов - Нотариуса, съобщават колегите в “Медиапул”. Ако сте пропуснали разследването на Борис Митов за връзките на Нотариуса в МВР - тук може да наваксате.

Свлачище край Дунав, политици край Бербатов

Много хора в районите на Оряхово и Лом знаят какво е къщата ти да тръгне към Дунава, защото са преживявали свлачище. Сега страхът се връща при тях, защото държавата има проект за удълбочаване на река Дунав. Много експерти обаче предупреждават, че има рискове. Не пропускайте тази история на Павела Костова.

Наближава конгресът на Българския футболен съюз. Основният претендент Димитър Бербатов обяви екипа си, в който личат представители на основните властови центрове в страната - ГЕРБ, ПП-ДБ и президента Румен Радев, пишат колегите в “Дневник”.

Когато лошите се съберат

Знамето на Швеция вече се вее пред централата на НАТО. Страната е един от най-големите производители на модерно оръжие в света и петата по големина страна в Европа. Какво променя това за Алианса?

Бившият президент на САЩ и отново кандидат Доналд Тръмп няма да предоставя допълнителна помощ на Украйна в справянето ѝ с руската инвазия. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан, след като се върна от среща с Тръмп.

Укрепването на оста Китай - Русия - Иран - Северна Корея е най-важният и дългосрочно значим процес в съвременната геополитическа среда. А ако четирите страни синхронизират агресивните си стратегии, това ще е най-голямото предизвикателство пред западния свят от десетилетия, предупреждава Владимир Шопов.

Вносът на оръжия в Европа е нараснал почти двойно за последните пет години, което се дължи основно на войната в Украйна. Само за България увеличението е 920%, съобщи Стокхолмският международен институт за изследване на мира.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Познавате го като един от създателите на анимационното "Студио Гибли". Под неговата шапка излизат филми, които променят киното. За най-новия от тях - "Момчето и чаплата", японският режисьор Хаяо Миядзаки спечели втория си "Оскар". Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG