Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет освободи зам.-шефа на ДАНС и бивш депутат от ПП-ДБ Петър Петров


Досегашният зам.-председател на ДАНС и бивш депутат от ПП-ДБ Петър Петров
Досегашният зам.-председател на ДАНС и бивш депутат от ПП-ДБ Петър Петров

Служебният кабинет на Димитър Главчев, встъпил в длъжност във вторник, освободи предсрочно от длъжност в четвъртък зам.-председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петър Петров. Това стана на първото редовно заседание на правителството.

Петров е бивш депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Освобождаването му става факт на фона на други две знакови уволнения, които кабинетът "Главчев" инициира още в първия си ден на власт - на обвиняемата за контрабанда директорка на митниците Петя Банкова и на главния секретар на МВР Живко Коцев, освободен светкавично с указ на президента Румен Радев.

Махането на Петров от зам.-председателския пост в ДАНС става по предложение на неговия ръководител в агенцията Пламен Тончев. Тончев от своя страна беше назначен там по време на служебното правителство на Стефан Янев, назначено през 2021 г. от Радев.

Именно ДАНС проведе миналата седмица акция в митниците, при която беше задържана Банкова, а впоследствие и обвинена за участие в престъпна група с още двама души. След техните арести в публичното пространство бяха разпространени снимки на обвиняемите баща и син Марин и Стефан Димитрови заедно с Коцев и депутата от ПП-ДБ Бойко Рашков.

Тази акция доведе и до създаването на временна парламентарна комисия по темата, пред която в четвъртък вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че се е запознал с баща и син Димитрови по време на тяхна среща с Рашков в МВР, докато последният е оглавявал министерството.

Освободеният от ДАНС Петър Петров стана зам-председател там през юли миналата година. Преди това е заемал различни длъжности в агенцията и е работил в МВР. Петров беше и депутат от ПП-ДБ в 48-ото и 49-ото Народни събрания.

Докато ПП-ДБ подкрепяше заедно с ГЕРБ и ДПС кабинета на Николай Денков, от коалицията нееднократно призоваваха за реформи в службите за сигурност. От ГЕРБ и ДПС обаче се противопоставиха и промени така и не бяха направени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG