Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата оспорва решението на съда в Пловдив за нарушения по делото за Дебора


Дебора Михайлова
Дебора Михайлова

Има незначителни нарушения при изготвянето на обвинителния акт срещу Георги Георгиев, обвинен в насилие над 18-годишната Дебора Михайлова. Това каза по време на извънреден брифинг районният прокурор в Стара Загора - Таня Димитрова, съобщи БТА в петък.

Новината идва, след като на 14 февруари Пловдивският районен съд разпореди да бъде върнат обвинителният акт срещу Георгиев заради процесуални нарушения при изготвянето на акта.

В петък Димитрова каза, че ще оспори това решение.

"Гледната точка на обвиняващите прокурори, след като се запознаха с аргументите на съда, е, че няма допуснато съществено процесуално нарушение, а още по-малко то да е съществено и да води до нарушаване на правата на обвиняемото лице", каза Димитрова.

Димитрова добави, че ако съдът не уважи протеста на прокуратурата в Стара Загора, то тя ще направи препоръчаните корекции и ще внесе обвинителния акт отново в съда.

Причината за връщането на делото беше, че според съда в Пловдив са допуснати „неясноти относно механизма на извършване на деянието“. Те се отнасят до причиняването на черепно-мозъчната травма.

Дебора Михайлова беше пребита и обезобразена с макетен нож през лятото на 2023 г., за което беше обвинен бившият ѝ приятел Георги Георгиев. Това се случи в Стара Загора, но всички 17 районни съдии, които можеха да гледат делото там, си направиха отвод. Заради това ВКС реши то да се гледа от съда в Пловдив.

Георгиев е обвинен за причиняване на две средни телесни повреди, както и за закана за убийство и принуда. Той остава с мярка задържане под стража.

Миналата година случаят доведе до масови протести в цялата страна, след което бяха приети и поправки в Закона за домашното насилие. С тях в обхвата на закона бяха включени хората, които са в интимна връзка, но само такава между "лица от мъж и жена". Преди това той защитаваше само жертви, които са в брак или в законно съжителство с насилника си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG