Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдиите в Стара Загора не искат да поемат делото за Дебора


Дебора Михайлова.
Дебора Михайлова.

Районните съдии в Стара Загора масово си правят отводи и не искат да се занимават с делото "Дебора". Това показва проверка на вестник "Сега".

Досега отвод са си направили общо 11 магистрати, в това число и председателката на съда Блага Бозова.

Новината идва две седмици, след като районната прокуратура внесе обвинителния акт по делото за случая с 18-годишната Дебора Михайлова. Миналото лято тя беше пребита и обезобразена с макетен нож, а обвинен за това е бившият ѝ приятел Георги Георгиев.

Ако всички магистрати от съда си направят отвод, Върховният касационен съд ще трябва да прецени къде да прати делото.

Направилите си отвод по делото съдии се позовават на текст от наказателно-процесуалния кодекс, според който "не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото".

Районните съдии в Стара Загора според сайта на съда са общо 20.

Георгиев е обвинен за закана за убийство и принуда, както и причиняване на две средни телесни повреди.

Случаят предизвика масови протести в цялата страна и доведе до поправки в Закона за домашното насилие. Чрез тях се увеличава кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, но само между "лица от мъжки и женски пол".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG