Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков ще сезира прокуратурата за натиск върху Живко Коцев


Премиерът в оставка Николай Денков
Премиерът в оставка Николай Денков

Премиерът в оставка Николай Денков каза пред БНР в неделя, че ще изпрати сигнал до прокуратурата за натиск, оказан върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка.

Новината идва, след като по-рано тази седмица Коцев подаде оставка и ден по-късно я оттегли, като каза, че е била подадена "под огромен психологически и морален натиск". Според Коцев оставката му е била използвана като аргумент за оставането на вътрешния министър Калин Стоянов на поста.

"Върху него със сигурност е осъществен натиск, както от страна на министъра [на вътрешните работи], така и от най-високопоставени лица в прокуратурата и този натиск трябва да бъде разследван", каза Денков. Той добави, че е информирал и президента Румен Радев за случилото се с Коцев.

Премиерът каза още, че пресцентърът на МВР не е позволил на Коцев участие в телевизионно предаване.

Денков коментира и разследването срещу директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и още трима души по обвинение за участие в организирана престъпна група, което започна преди дни.

"Аз не видях никакво доказателство за това, че тя има някакво получаване на облаги и нещо, което да показва, че тя е част от осъществяване на някакви престъпни намерения", каза премиерът и постави въпроса защо тези канали, съществували от години, не са били разследвани досега.

Банкова зае поста през февруари 2024 г., след като няколко месеца по-рано беше назначена за зам.-директорка от финансовия министър Асен Василев. В събота Софийският градски съд ѝ наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

На заседанието бяха показани снимки, на които се вижда, че Живко Коцев получава скъп часовник по време на среща с един от обвинените в разследването - Стефан Димитров.

Денков определи случая като комичен. "Да се твърди, че това е лична облага за Живко Коцев, който получава часовника на публично място, където се снима заедно с г-жа Ангелкова, народен представител от ГЕРБ, това означава, че [той] изобщо няма никакви притеснения, че се случва нещо нередно", каза премиерът. Според него разследването е опит да се отвлече общественото внимание от други въпроси, свързани с "Турски поток", "Осемте джуджета" и Нотариуса.

Живко Коцев беше назначен за главен секретар през есента на миналата година, след като предшественикът му Петър Тодоров подаде оставка след конфликт с министъра Калин Стоянов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG