Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков поиска да е външен министър, за да е по-лесна ротацията с Габриел


Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков

Премиерът Николай Денков каза в четвъртък, че ротацията в правителството би станала най-лесно, ако с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел си разменят местата.

Новината идва на фона на спор през последните дни между управляващите партньори ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) за това кой да заеме поста външен министър след ротацията през март. По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заплаши, че тя "няма да се случи на всяка цена".

Към позицията на ГЕРБ се присъедини и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, според когото Габриел трябва да е премиер и външен министър.

Темата беше повдигната отново в четвъртък сутринта, когато Денков отговаряше на въпроси по актуални теми на журналисти и граждани във Фейсбук. „Така най-лесно може да се направи ротацията, сменяме си местата с г-жа Габриел и след девет месеца връщаме ситуацията, каквато е сега, без да има нужда от допълнителни промени", каза Денков.

Той добави, че премиерът и външният министър имат особена роля във всяко едно правителство, тъй като това са хората, които контактуват най-вече с държавните ръководители и с международните представители на други държави, затова те са тези, които работят заедно или се сменят един с друг, когато има някаква такава смяна.

Мигрантите от Австрия

Денков каза също, че от началото на годината България е върнала повече мигранти, отколкото е приела по Дъблинското споразумение.

Думите му идват на фона на твърдения от началото на седмицата, че след присъединяването на България към Шенген по въздух с чартърни полети от Виена ще бъдат върнати множество бежанци от Афганистан и Сирия в България. По-късно стана ясно, че са се върнали 18 мигранти.

"Всяка година в България се връщат мигранти, като те варират от няколко десетки до няколко стотици. Миналата година от Австрия са върнати 113 души. Горе-долу същата бройка връщаме и ние на страните по произход на мигрантите", добави премиерът.

Тръмп и НАТО

Денков също така критикува позицията на бившия американски президент Доналд Тръмп по отношение на защитата на членки на НАТО.

В събота Тръмп, който е най-вероятният кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия на изборите през ноември, каза по време на предизборно събитие, че ще „насърчи“ Русия „да прави каквото си иска“ със страните от НАТО, които не изразходват достатъчно средства за отбрана. Тръмп беше критикуван от съюзниците на САЩ, както и от посланичката на Вашингтон в Алианса Джулиан Смит.

Денков определи като "невнимателно" изказването на Тръмп, и каза, че подобни думи думи могат да насърчат агресорите. "България си научи урока и след много години, в които нямаше инвестиции в армията, в последните години имаме много сериозен напредък", каза още той.

През юни 2023 г. Денков стана премиер за 9 месеца, а Габриел - вицепремиер и министър на външните работи след споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ. 6 март е срокът за оставката на кабинета на Денков, за да може този на Габриел да започне работа. Очаква се в него да бъдат сменени поне няколко министри.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG