Връзки за достъпност

Извънредни новини

До 7 дни. Димитър Главчев ще съставя служебно правителство от "неопетнени експерти"


Президентът Румен Радев (вдясно) връчва на Димитър Главчев мандата за съставяне на служебно правителство, 30 март 2024 г.
Президентът Румен Радев (вдясно) връчва на Димитър Главчев мандата за съставяне на служебно правителство, 30 март 2024 г.

 

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев получи папката с мандат за съставяне на служебен кабинет от президента Румен Радев в събота. Главчев обеща да събере политически неутрален кабинет от експерти, а Радев го призова да го направи до седмица и каза, че няма да се намесва в избора му на министри.

И двамата изказаха готовност да спазят сроковете така, че да стане възможно провеждането на парламентарните избори на една дата с европейските - 9 юни.

Новината идва ден, след като Радев определи Главчев за кандидат за служебен премиер. В последните два дни президентът се срещна с всички потенциални служебни премиери. В събота Радев каза, че Главчев е бил единственият от тях, който се е съгласил да поеме ангажимента.

"Ще ви представя състав на правителство, равноотдалечено от всички политически сили - състав от експерти, неопетнени и некорумпирани и с добро име в обществото", каза Главчев на Радев при получаването на мандата. "Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за правителство."

Главчев добави, че ще представи и на политическите сили избрания от него служебен кабинет, "за да се убедят и те".

По рано в събота "Продължаваме промяната" (ПП) го определи като "ярко политическо лице на ГЕРБ" и каза, че няма да участва в служебния му кабинет "в никакъв случай".

Димитър Главчев е депутат от ГЕРБ в шест парламента, бил е зам.-председател на парламентарната група на партията, зам.-председател на парламента и председател на 44-ото Народното събрание. През юли 2023 г. с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС Главчев беше избран за председател на Сметната палата.

Сега премиерът в оставка Николай Денков от ПП каза, че гласуването на коалицията ПП-ДБ за Главчев е било компромис в името на общото управление с ГЕРБ.

"Преди 8 месеца станах председател на Сметната палата, където деполитизацията е абсолютно задължителна. Който иска и от медии, и обикновени граждани, могат да отидат и да попитат в Сметната палата всеки, който работи там, дали съм проявил някакво пристрастие през тези 8 месеца", каза Главчев при получаването на мандата.

"Ще ви очаквам другата събота със състав на Министерски съвет, тогава ще поканя и парламентарните групи за провеждането на консултации", каза Румен Радев.

Президентът не пропусна да критикува досегашните управляващи, че ограничиха правомощията му сам да избере служебен премиер, след като приеха промени в Конституцията.

По късно Лена Бориславова от ПП опроверга президентa в твърдението му, че Главчев е бил единственият съгласен да заеме поста сред държавните служители, между които Радев трябваше да избере.

По думите ѝ решението да се избере "ярко лице на ГЕРБ" за служебен министър-председател е било взето отдавна. При срещата си с подуправителя на Българската народна банка Андрей Гюров от ПП Радев не му е предлагал да бъде служебен премиер, каза Бориславова пред Дарик радио.

Ако Главчев успее да събере служебния си кабинет до 7 дни и Радев ги одобри преди 9 април, е възможно парламентарните избори да се проведат в една дата с изборите за европейски парламент на 9 юни. Защото по конституция Радев трябва да насрочи националните избори два месеца преди провеждането им. Основната задача на служебното правителство е да организира и двата вида избори.

Радев иска изборите да са "две в едно", за да не се разхождат българските граждани до урните в рамките на две седмици, а и за да се спестят пари.

"Ще се стремим към избори "две в едно", каза пред журналисти Главчев на излизане от президентството. Той добави, че започва да кани кандидати за министри в бъдещия служебен кабинет още днес.

До поредните - шестите за последните три години - предсрочни парламентарни избори се стигна, след като двете управляващи досега формации - "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ, не успяха да изпълнят предварителното си споразумение за общо управление.

Според него в първите девет месеца мандатът е у ПП-ДБ с премиер Николай Денков, а в следващите девет трябваше да има правителство на ГЕРБ начело с Мария Габриел.

След изтичането на уречения срок Денков подаде оставка, но вместо очакваната ротация с Габриел, ПП-ДБ и ГЕРБ не успяха да се споразумеят нито за състава на новото правителство, нито за предстоящите реформи.

Затова и върнаха неизпълнени мандати за кабинет. Третият, последен мандат, президентът избра да даде на "Има такъв народ", която го върна веднага неизпълнен. С това отпадна и последният шанс България да се сдобие с правителство в рамките на този парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG