Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп спечели първичните избори и в Мичиган. Байдън също води там


Доналд Тръмп по време на предизборната си кампания
Доналд Тръмп по време на предизборната си кампания

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп спечели първичните избори на Републиканската партия в Мичиган. Настоящият президент на страната Джо Байдън също спечели надпреварата в щата за кандидат на своята Демократическа партия, предадоха световните агенции в сряда.

Новината идва, след като Тръмп спечели вече пет победи на първичния вот на републиканците - последно в Южна Каролина, а преди това и в Айова, Ню Хемпшир, Невада и Вирджинските острови. Това накара всички други водещи кандидати от партията му, с изключение на бившата губернаторка Ники Хейли, да се откажат.

Сега в Мичиган Тръмп победи Хейли с голяма преднина.

Джо Байдън също лесно спечели първичните избори за кандидат-президент на Демократическата партия, но протестният вот на демократите, разгневени от подкрепата му за войната на Израел срещу Хамас в Газа, надмина очакванията на организаторите, отбелязва Ройтерс.

Това още повече затвърждава вероятността именно Тръмп и Байдън да се изправят отново един срещу друг на изборите, които ще се проведат през ноември.

Въпреки че се очакваше те да спечелят лесно първичните избори на своите партии, броят на гласовете и за двамата се следеше отблизо за признаци на разколебаване на подкрепата.

В Мичиган, където живее голям брой американци от арабски произход, избирателите на демократите бяха призовани да отбележат в бюлетините си, че не подкрепят никого в знак на протест срещу политиката на Байдън по отношение на Газа.

Според социологическа агенция "Едисън рисърч" първите резултати показват, че броят на тези избиратели, неподкрепили никого, е достигнал 40 000, при преброени 31% от бюлетините на демократите. Това далеч надхвърля целта от 10 000 такива гласоподаватели, на която се надяваха организаторите на протеста.

Сега следват избори в Мисури и Айдахо.

Кандидатите за президент в САЩ първо трябва да надделеят във вътрешнопартийните предварителни избори. След това ще се избират официално на партийни конгреси през лятото. Конгресът на републиканците ще се проведе в средата на юли.

Тръмп спечели президентските избори в САЩ през 2016 г. и остана начело на страната до началото на 2021 г., след като на вота през ноември 2020 г. загуби от Байдън.

Преди дни Байдън и други представители на западни държави отправиха критики към Тръмп заради негово изказване, че САЩ може да не защитят свои съюзници от евентуална инвазия на Русия, в случай че те не отделят достатъчно пари за отбрана. Той каза, че би насърчил Москва да „направи каквото си поиска“ срещу държави членки на НАТО, които нямат достатъчно голям военен бюджет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG