Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европрокуратурата разследва община Бойчиновци и строителни фирми за злоупотреба с евросредства


Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши
Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура съобщи във вторник, че е извършила обиски по разследване за възможна злоупотреба с евросредства по проект за ремонт на общинска пътна мрежа в община Бойчиновци.

Новината идва на фона на няколко разследвания, които европрокуратурата започна в България по-рано тази година. Те включват проверки за злоупотреби и пране на пари по жп проекти за над 241 млн. евро, както и измами за милиони евро, свързани с вредни емисии в България.

Претърсванията са извършени на множество места в България по-рано през ноември, включително в обекти на фирми, участващи в строителството, както и в административни офиси на община Бойчиновци. Иззети са множество документи и са разпитани свидетели, се посочва в съобщението.

Според разследването на 9 юли 2019 г. община Бойчиновци е сключила договор за финансова помощ с Държавен фонд "Земеделие", свързан с изпълнението на проект на стойност 2,6 млн. евро по програмата на Европейския съюз (ЕС) за развитие на селските райони.

В договора е посочено, че срокът за усвояване на средствата и за подаване на искането за окончателно плащане е 36 месеца от датата на подписването. Оттогава срокът е удължаван няколко пъти, но досега няма данни договорените дейности да са изпълнени, нито проектът да е приключен.

Разследването се извършва с подкрепата на Главна дирекция "Национална полиция".

По-рано през годината европейската прокуратура съобщи още, че разследва схема за търговия с луксозни коли в България и Франция, а през 2022 започна разследване е за "системна корупция" на "висши публични служители" в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Как беше открита статуята на Бог Хермес край Петрич
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG